Šta je Putin tražio od Erdogana

Izvor: B92, 02.Dec.2018, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je Putin tražio od Erdogana

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je Redžepa Tajipa Erdogana da preduzme "energičnije mere" kako bi došlo do prekida vatre u sirijskoj provinciji Idlib.

To je saopštio Kremlj.

Putin se sastao sa Erdoganom u Buenos Ajresu tokom samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja - G20. Taj sastanak je održan umesto sastanka s Putinom koji je predsednik SAD Donald Tramp otkazao.

Ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik je istakao važnost preduzimanja "energičnijih mera u primeni tursko-ruskog dogovora o Idlibu", rekao je portarol Kremlja Dmitrij Peskov.

Erdogan i Putin su se 17. septembra dogovorili da do 15. oktobra bude formirana demilitarizovana zona u Idlibu pod rusko-turskom kontrolom. Iz te zone, prema dogovoru, moraju da odu svi džihadisti i svo teško naoružanje.

Dogovor još nije primenjen zbog odbijanja pobunjenika da napuste to područje kao i zbog sukoba sirijskih snaga i džihadista i pobunjenika koji kontrolišu oko 70 odsto buduće demilitarizovane zone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.