Šta Putin traži svojim amandmanima

Izvor: RTS, 20.Jan.2020, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Putin traži svojim amandmanima

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi zakon o amandmanima na Ustav, a jedna od promena je da se predsedniku ograničava mogućnost na dva mandata ukupno, a ne kao dosad na dva uzastopna mandata.
Jedna od predloženih 12 izmena je da predsednik formira Državni savet u čijem sastavu će biti guverneri regiona i visoki federalni zvaničnici.

Jedan ustavni amandman predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ruska Državna duma dobije pravo da odobri kandidature premijera i zamenike premijera.
Predlažući da se parlamentu daju veća ovlašćenja kada je reč o imenovanju ministara, Putin naglašava da predsednik treba da zadrži moć da smenjuje premijera i ministre i ostaje zadužen za rusku vojsku i policijske agencije.
Putinovi amandmani uključuju veća ovlašćenja Ustavnog suda, kao i imenovanje i razrešenje generalnog tužioca i njegovih zamenika na predlog predsednika.
Takođe, jedan od amandmana predviđa da visoki vladini zvaničnici ne mogu da imaju strano državljanstvo ni boravišnu dozvolu, a kandidat za predsednika mora da bude stariji od 35 godina i da živi u Rusiji najmanje 25 godina.
Predlozi obuhvataju i garanciju da minimalna plata ne bude niža od granice siromaštva, kao i da penzije budu redovno indeksirane.
Duma je primila nacrt i zakazala prvo od tri čitanja već za četvrtak, prenosi Tas.
Pošto parlament usvoji nacrt zakona, i on prođe sve regionalne parlamente, biće održan referendum o amandmanima na ruski ustav.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DUMA DONELA KONAČNU ODLUKU: Prihvaćen Putinov predlog za novu funkciju Dmitrija Medvedeva

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2020, 19:21

Predlog zakona je na razmatranje Državnoj dumi podneo predsednik Rusije Vladimir Putin 16. januara...Ruska Državna duma odobrila je predlog zakona kojim se uvodi mesto zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije...Prema nacrtu zakona, predsednik Rusije imenuje i razrešava zamenika predsdnika Saveta...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.