Sputnjik: Kolinda pokušala da obmane Putina

Izvor: B92, 20.Okt.2017, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sputnjik: Kolinda pokušala da obmane Putina

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je pokušala da obmane ruskog kolegu Vladimira Putina, piše Sputnjik.

Kako se navodi, ona je pomenula “dvojicu znamenitih Hrvata koji snažno i na najvišem nivou povezuju istoriju Hrvatske i Rusije”.

“Zanemarila je da je jedan od njih bio Srbin katolik”, navodi Sputnjik.

Hrvatska predsednica je u Putinovom prisustvu spomenula svog sugrađanina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Riječanina Roberta Bartinija, koji je bio genijalni konstruktor mnogih ruskih aviona i smatra se ocem ruskog svemirskog programa i zahvaljujući kojem je i astronaut Jurij Gagarin bio prvi čovek koje je poletio u svemir.

“Međutim, drugi, navodno Hrvat, kog je hrvatska predsednica istakla pred Putinom bio je savremenik ruskog cara Petra Velikog i njegov veliki prijatelj, admiral Matija Zmajević, Srbin rimokatoličke vere, rođen u Perastu, u Crnoj Gori. Veoma je teško zamisliti da hrvatska predsednica nije bila u mogućnosti da proveri pravo poreklo i narodnost Bokelja Matije Zmajevića, admirala ruske carske mornarice i osnivača kaspijske flotile, o čemu postoje sačuvani mnogi istorijski izvori, i o kome je pisao i Jovan Dučić u svojoj knjizi o grofu Savi Vladisaviću”, dodaje se.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.