Sprema se velika ofanzifa?

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 18:48

Sprema se velika ofanzifa?

Ne planira se poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj, niti turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana Rusiji pre predsedničkih izbora 14. maja.

To je izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"U ovom trenutku nije planirana ni Erdoganova poseta Ruskoj Federaciji, niti Putinova poseta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turskoj, ali lideri vode intenzivne telefonske razgovore", rekao je Čavušoglu u intervjuu televiziji Ahaber na pitanje da li su posete planirane pre predsedničkih izbora u Turskoj.

On je objasnio da "vidi pripreme za veliku ofanzivu u Ukrajini".

"Primećujemo da se obe zemlje, i Rusija i Ukrajina, spremaju za veoma velike ofanzive. Obe strane koncentrišu ljudstvo i opremu", kazao je on.

On je istakao da Ankara ne želi dalju eskalaciju sukoba, iako dosadašnja situacija ukazuje da će biti novih vojnih operacija.

"Rat ima negativan uticaj na susedne zemlje. Ali uprkos tome, ipak smo uspeli, na primer, da počnemo da sprovodimo sporazum o žitu, radimo i druge stvari u pravcu rešavanja krize. Mislim da strane treba da shvate da nema pobednika u ovom ratu. Konkretno, evropski zvaničnici izražavaju isto mišljenje", rekao je Čavušoglu.

Turski predsednik Tajip Erdogan najavio je ranije posetu ruskog predsednika Vladimira Putina toj zemlji 27. aprila. On je istakao da se tog dana planira punjenje nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani Akuju u Mersinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da još nije doneta konačna odluka u vezi sa odlaskom predsednika Rusije Vladimira Putina u nuklearnu elektranu Akuju niti o učešću predsednika putem video-linka, ali će Rusija biti adekvatno predstavljena i učestvovaće na ceremoniji.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moskva će verovatno biti domaćin četvorostranog sastanka najviših diplomata o Siriji u maju — Čavušoglu

Izvor: Vostok.rs, 10.Apr.2023

 . Četvorostrani sastanak ministara spoljnih poslova Turske, Rusije, Sirije i Irana o sirijskom pitanju mogao bi da se održi početkom maja u Moskvi, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na televiziji u ponedeljak. „O organizaciji sastanka na nivou ministara spoljnih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.