Snouden ostaje u Rusiji?

Izvor: RTS, 01.Jul.2013, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snouden ostaje u Rusiji?

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio da Edvard Snouden može da dobije azil u Rusiji, ako prestane da odaje američke tajne. Rusija nikada nikoga nije izručila i nema nameru da to čini ubuduće, ističe Putin. Snouden zatražio azil u Rusiji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je Edvardu Snoudenu, bivšem službeniku Nacionalne agencije za bezbednost SAD, da mora prestati da odaje američke tajne, ukoliko želi da dobije azil u Rusiji.

"Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Snouden želi da ostane ovde, postoji jedan uslov - on treba da obustavi svoj rad čiji je cilj nanošenje štete našim američkim partnerima, bez obzira na to kako bi ovo što govorim moglo čudno da zvuči", rekao je Putin.

Međutim, prema njegovim rečima, Snouden ne želi da prekine da odaje američke tajne.

Vladimir Putin je na konferenciji za štampu u Moskvi poručio da Snouden nije ruski agent i da ga ruske bezbednosne agencije nisu kontaktirale.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da Snouden sebe smatra borcem za ljudska prava, "novim disidentom", a uporedio ga je sa dobitnikom Nobelove nagrade za mir Andrejem Saharovim.

Putin je poručio da "Rusija nikada nikoga nije izručila i nema nameru da to učini".

U međuvremenu, Edvard Snouden je podneo zahtev za politički azil u Rusiji, prenosi Rojters pozivajući se na izvore iz ruske imigracione službe.

Pripadnik imigracionih vlasti je rekao da je jedan od aktivista "Vikiliksa", koji prati Snoudena, u nedelju uveče predao njegov zahtev ruskom konzulatu u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu Šeremetjevo. 

Snouden je u pravnom limbu - nalazi se u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, gde je došao iz Hongkonga, a u međuvremenu, vlasti SAD su mu poništile pasoš.

Putin nije želeo da novinarima odgovori na pitanje da li bi neka od zemalja izvoznica prirodnog gasa, okupljenih na samitu u Moskvi, mogla Snoudenu da ponudi zaštitu.

Drugi ruski zvaničnik, predsednikov pomoćnik Juri Ušakov, izjavio je da Putin nije razgovarao o toj situaciji sa američkim predsednikom, prenosi Rojters.

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev izjavio je za državnu televiziju "Rusija 24" da su predsednici SAD i Rusije naložili šefovima svojih službi bezbednosti da reše sudbinu bivšeg radnika CIA Edvarda Snoudena.

"Putin i Obama u ovom trenutku nemaju rešenje prihvatljivo za obe strane, pa su naložili direktoru FSB-a Aleksandru Bortnjikovu i direktoru FBI Robertu Mileru da budu u stalnom kontaktu i pronađu rešenje", rekao je Patrušev.

Napomenuo je i da neće biti lako da se FBI i ruski FSB dogovore oko Snoudenove sudbine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Snouden zatražio azil u Rusiji

Izvor: RTS, 01.Jul.2013

Edvard Snouden zatražio azil u Rusiji, potvrdili su diplomatski izvori. Ruski predsednik Vladimir Putin poručio da Snouden može da ostane u Rusiji, ako prestane da odaje američke tajne. Rusija nikada nikoga nije izručila i nema nameru da to čini ubuduće, ističe Putin...Bivši saradnik američke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.