Smrtonosno sredstvo u rukama Vladimira Putina

Izvor: B92, 26.Avg.2023, 18:16

"Smrtonosno sredstvo u rukama Vladimira Putina"

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odbacuje predviđanja da će nakon smrti čelnika grupe Vagner uticaj Moskve u Africi opasti.

On navodi da će plaćenici postati još smrtonosnije sredstvo u rukama ruskog predsednika Vladimira Putina.

Moravjecki je juče govorio o pretnji koju integracija Vagnera pod rusko rukovodstvo nakon smrti vođe plaćenika Jevgenija Prigožina predstavlja Istočnoj Evropi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali se osvrnuo i na njen uticaj u Africi.

Vagner je bio aktivan u nekoliko zemalja na kontinentu - pre svega u Centralnoafričkoj Republici (CAR) i Maliju.

Britanski list Telegraf piše da je Vagner podstakao nestabilnost, ojačao autoritarne režime i pljačkao prirodne resurse u državama Afrike.

Političke, vojne i ekonomske aktivnosti grupe će nesumnjivo opstati jer su previše vredne da bi Moskva dozvolila da uvenu, s obzirom na sposobnost grupe da se ubaci u ključne strateške regione i podstakne antizapadno raspoloženje.

Primer su dešavanja u afričkoj državi Niger u kojoj je vojna hunta krajem prošlog meseca svrgla demokratski izabranog predsednika, prekinula veze sa Francuskom i zatražila pomoć Vagnera, koji već deluje u nekolicini afričkih zemalja, da se održi na vlasti.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u nedelji kada se vojni puč desio da Vagner nije izazvao nestabilnost u Nigeru ali da koristi tu situaciju.

Rekao je da su SAD zabrinute zbog mogućnosti da Vagner počne da deluje jer su svuda gde dođu "usledili smrt, uništenje i eksploatacija", misleći na njohovo prisustvo u Maliju i Burkini Faso u kojima takođe vlada vojna hunta koja je pučem svrgla svog predsednika.

Ministarstvo finansija SAD navodi da je Vagner takođe nedavno snabdevao Sudanske snage za brzu podršku raketama zemlja-vazduh i da je u toj državi prisutan od 2017. godine.

Vagner je u ekonomskom smislu ključan jer stvara ogromne prihode za ratnu kasu Kremlja krijumčarenjem zlata, dijamanata i drugih minerala iz Afrike kako bi izbegli sankcije Zapada.

Prigožinov Vagnerov otisak u Africi izgrađen je na krvi i blagu, sklapanjem ugovora koji su grupi davali pristup vrednim resursima koji su bili isplata za njenu vojnu podršku, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Kako rat traje, Moskva će morati ne samo da održi ove aktivnosti već i da ih proširi, a otklanjanje Prigožina je može Kremlju pomoći da to postigne.

Uklanjanje čoveka koji je postao previše moćan i omogućava Putinu da obezbedi veću lojalnost od afričkih vlada koje održava na vlasti.

Prigožinu je, čak i nakon što je pokušao puč u Rusiji pa se povukao, bilo dozvoljeno da se sastane sa nacionalnim liderima i diplomatama na prošlomesečnom samitu Afrika-Rusija u Sankt Peterburgu.

List navodi da taj postupak Kremlja svedoči koliko ozbiljno Moskva shvata održavanje odnosa sa afričkim državama.

Savetnik predsednika Centralnoafričke Republike Fostena-Aršanža Taudera, koji uveliko zavisi od Vagnera, jasno je stavio do znanja da se odnosi sa ruskim plaćenicima neće promeniti nakon Prigožinove smrti.

"Naći će drugog šefa", rekao je savetnik.

Ruske plaćeničke operacije na afričkom kontinentu postaće još efikasnije pošto Vagnerova sredstva postanu praktično neograničena. Ova rastuća pretnja je opasan deo mnogo većeg problema za Zapad, dok Rusija i Kina jure napred u Africi dok čine sve što mogu da oteraju zapadni uticaj i ekonomsku polugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.