Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2016, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankt-Peterburški ekonomski forum nudi investitorima vrednost od $ 10 milijardi

Godišnji međunarodni ekonomski forum Rusije, SPIEF se otvara obeležavavajući 20 godina postojanja. Među gostima su i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, italijanski premijer Mateo Renci, kao i rukovodioci vodećih svetskih kompanija.

Žan-Klod Junker bi trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o trenutnom stanju i perspektivama u odnosima Rusije i EU, kao i o problemima rešavanja regionalnih kriza. Putin i Junker će razmotriti i kako da se stabilizuju poslovne veze koje su u velikoj meri pogođene bilateralnim sankicijama.

EU je glavni trgovinski partner Rusije (44,8 odsto spoljne trgovine Rusije u 2015. godini). Rusija je četvrti po veličini trgovinski partner EU posle SAD, Kine i Švajcarske i najveći snabdevač prirodnog gasa u EU, kao i jedan od njegovih najvećih dobavljača nafte. Međutim, trgovina između Moskve i Brisela naglo je pala sa 417,7 milijardi $ u 2013. na 235,7 milijardi $ prošle godine.

Očekuje se da će Putin i Junker razgovarati i o Severnom toku 2 koji bi trebalo da obezbedi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje Nemačkoj preko Baltičkog mora zaobilazeći Ukrajinu. Projekat je podržao Berlin, za razliku od baltičkih država, Istočne Evrope i Velike Britanije.
20th Commemorative @SPIEF will open soon offering far-reaching and comprehensive programme! https://t.co/Hmav3ZVaqHhttps://t.co/1Ypq09uoK1
— RossiЯ (@Russia) June 7, 2016
Putin će se sastati i sa italijanskim premijerom Rencijem kako bi razgovarali o poslovnoj i energetskoj saradnji. Italija je peti po veličini trgovinski partner Rusije posle Kine, Holandije, Nemačke i Belorusije. Trgovina između Moskve i Rima je takođe žrtva političkih tenzija. Robna razmena je pala na 30,6 milijardi $ sa 48,4 milijardi $ u 2014. godini.  Zbog ruskih recipročnih sankcija Italiju će sankcije koštati prema nekim procenama, 0,1 posto BDP-a i 80.000 radnih mesta.

Italian pavilion at #SPIEF is ready for @matteorenzi visit @ItalyinRussia pic.twitter.com/701KkECzbR
— Marta Allevato (@MartaAllevato) June 15, 2016
Prema rečima direktora ruskog Direktnog investicionog fonda Kirila Dmitrieva na forumu će biti predstavljena sredstva iz 18 zemalja, uključujući i Evropu i SAD, u vrednosti od preko 10 biliona dolara. Sastanak investitora sa predsednikom Putinom trebalo bi da se održi na poslovnoj večeri.

Top menadžeri iz 230 stranih kompanija će takođe biti predstavljeni. Među njima su britanski "HSBC" i "PVC", nemački "Siemens" and "Volkswagen", italijanski "Enel" and "Pirelli", englesko-holandski "Royal Dutch Shell", "Societe Generale", "Schneider Electric" i "Total" iz Francuske, "Glencore" iz Švajcarske, "Mitsui" iz Japana i kineska "Alibaba".

Vašington je nekoliko puta upozoravao na poslovanje sa Rusijom, ali uprkos tome na forumu će prisustvovati menadžment "ExxonMobil", "Caterpillar", "International Paper" i drugi.

Ekonomski Forum će biti održan od juna 16 do 18 na temu "Kapital u novoj globalnoj ekonomskoj stvarnosti".

RT
 
 

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Junckerom brani susret sa Putinom u Sankt Petrsburgu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jun.2016

Uoči susreta sa Vladimirom Putinom a govoreći na Ekonosmkom Forumu u Sankt Petersburgu, predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker (Žan Klod Junkerom), branio je odluku o susretu sa ruskim predsjednikom. Kako je rekao Juncker, stvar je zdravog razuma da se razgovara sa Moskvom i pored neprekidnih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.