Samo da ih ima više: Putin doneo važnu odluku o vojsci

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 10:53

Samo da ih ima više: Putin doneo važnu odluku o vojsci

Ruski predsednik Vladimir Putin zalaže se za podizanje starosne granice za vojne oficire na 70 godina u pokušaju da ojača vojnu moć Rusije.

To se navodi u izveštajima britanske vojne obaveštajne službe.

Ako bude usvojen, nacrt bi bio najnoviji pritisak ruskog predsednika da poveća svoje snage.

"Rusija predlaže nacrt zakona za podizanje starosne granice za vojno osoblje po ugovoru, uključujući i one regrutovane pre juna 2023. godine, na 65 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i 70 godina za oficire", navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Veruje se da Rusija trenutno ima 1,3 miliona vojnog osoblja, duplo više od 780.000 u Ukrajini.

Iako nije jasno koliko će tačno vojnika imati povećanje starosne dobi u ruskoj vojsci, taj broj bi mogao biti značajan jer skoro jedna trećina od 146 miliona stanovnika Rusije ima 55 ili više godina.

Britanski izveštaji kažu da je malo verovatno da će Putinov plan povećati vojne kapacitete zemlje jer podizanje starosne granice po prirodi ima postepen, a ne trenutan efekat.

Mnogi ruski vojnici su pobegli tokom rata, odbijajući da se bore, a brojnost vojske na ruskoj strani je smanjena, zbog čega bi donošenje ovog zakona o podizanju starosne dobi pomoglo da se ublaže gubici.

Ukrajina takođe koristi ukidanje starosne granice da poveća vojnu mobilizaciju na svojoj strani. Trenutno, zemlja pokušava da donese zakon o snižavanju minimalne starosne granice za civilnu mobilizaciju sa 27 na 25 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.