SAD eksploatiše svoje saveznike – Putin

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2023, 17:52

SAD eksploatiše svoje saveznike – Putin

SAD su pokušale da iskoriste globalizaciju kao instrument da obezbede svoju dominaciju u svetu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Forumu „Rusija zove“ u četvrtak. Vašington nije oklevao da iskoristi prednosti drugih nacija, uključujući sopstvene saveznike, kako bi postigao ovaj cilj, izjavio je on, dodajući da svet sada ima šansu da izgradi novu, „istinski demokratsku“ globalnu ekonomiju.
Globalizacija je trebalo da bude od koristi svim članovima međunarodne zajednice i da svakom narodu pruži jednaku priliku da napreduje, ali „ništa slično se nije dogodilo u praksi“, izjavio je Putin. SAD su imale sopstvenu viziju globalizovanog sveta u kome će biti pozicionirane na vrhu, izjavio je on na forumu. Zapad je pokušavao da veštački obuzda ekonomski rast nacija koje smatra da su na „globalnoj periferiji“ i tretira ih kao kolonije, izjavio je on. „U stvari, SAD… su eksploatisale svoje saveznike kao i svaki drugi akter globalne ekonomije“, izjavio je predsednik. Sada se, međutim, stari model zamenjuje multipolarnom rečju, naveo je Putin, nazvavši ovaj proces „dramatičnim i nepovratnim“. Usred promena, Rusija nastoji da uspostavi novi, „istinski demokratski“ globalni ekonomski model zasnovan na fer konkurenciji između svih aktera, izjavio je on. Baraž sankcija koje su Vašington i njegovi saveznici pokrenuli protiv Rusije zbog vojne operacije u Ukrajini doveli su do pomeranja ka korišćenju nacionalnih valuta od strane mnogih zemalja u trgovini umesto američkog dolara. Krajem novembra, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da mnoge zemlje, ne samo Moskva, smanjuju svoju zavisnost od zapadnih valuta prelaskom na alternative za spoljnotrgovinska poravnanja. „Nepravedan“ i „neuravnotežen“ model globalizacije je zastareo, izjavio je tada Lavrov, dodajući da sve više nacija radi na stvaranju novih transportnih koridora i lanaca snabdevanja. On je takođe optužio Vašington da je pretvorio dolar u oružje u globalnim trgovinskim ratovima i uništio slobodnu globalnu konkurenciju blokiranjem rada Svetske trgovinske organizacije. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.