Ruski predsednik razgovarao s turskim, a ruski ministar odbrane s američkim

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2019, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski predsednik razgovarao s turskim, a ruski ministar odbrane s američkim

Kremlj kaže da je ruski predsednik Vladimir Putin večeras o situaciji na severu Sirije razgovarao s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Kremlj kaže da su oni tokom razgovora "uočili potrebu za sprečavanje sukoba jedinica turske vojske i snaga sirijske vlade" i potvrdili svoje "poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije".

Sirijska vojska krenula je na sever na osnovu sporazuma s Kurdima koji su tražili zaštitu od turske ofanzive >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koja je usledila posle povlačenja američkih trupa iz tog područja.

Ruska vojska krenula je da se postavi kao "tampon" između sirijske i turske vojske.

Kremlj kaže da je Putin upozorio da esktremisti Islamske države koji su u kurdskom pritvoru, ne smeju pobeći.

Kremlj kaže da je Erdogan prihvatio poziv da poseti Rusiju "narednih dana".

Uz to je objavljeno da je ruski ministar odbrane telefonom razgovarao sa svojim američkim kolegom o Siriji.

Ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je sa sekretarom SAD za odbranu Markom Esperom o "pitanjima od obostranog interesa u kontekstu situacije u Siriji", piše u kratkom saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Nisu iznete nikakve pojedinosti o tom razgovoru.

Ranije u utorak, to ministarstvo je saopštilo da se ruska vojna policija rasporedila patrolirajući zonom između turskih snaga i sirijske vojske oko Manbidža, na severu Sirije.

Ministarstvo odbrane Rusije je dodalo da je u "bliskom kontaktu" sa svojim turskim kolegama.

Sirijska vojska je preuzela kontrolu nad gradom Manbidžom, sa 80.000 stanovnika, na osnovu dogovora Kurda s Damaskom kako bi se suprotstavili turskoj invaziji pošto su se američke snage povukle sa severoistoka Sirije.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ruski predsednik razgovarao s turskim, a ruski ministar odbrane s američkim

Izvor: Beta, 15.Okt.2019

Kremlj kaže da je ruski predsednik Vladimir Putin večeras o situaciji na severu Sirije razgovarao s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Kremlj kaže da su oni tokom razgovora "uočili potrebu za sprečavanje sukoba jedinica turske vojske i snaga sirijske vlade" i potvrdili svoje "poštovanje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.