Ruska kontra Americi

Izvor: Glas javnosti, 27.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska kontra Americi

Američko-natovska kula „unikalne kosovske nezavisnosti koja ne sme biti presedan za druge zamrznute konflikte“ srušila se preko noći, kao da je bila od karata. Na ruskoj kontri, koja se mogla i morala očekivati pošto u Kremlju već godinama nije Boris Jeljcin, a Dmitrij Medvedjev više ne ostavlja mesta sumnji da će - zajedno sa Vladimirom Putinom - uspešno „igrati Putina“, Vašingtonu i Briselu se pravljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << druge šiptarske države vratilo kao bumerang.

Medvedjev - uprkos zahtevima i upozorenjima sa Zapada da to ne čini - potpisao je juče ukaze o priznanju državne nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije. Time je Moskva, po cenu razaranja odnosa koje je sa SAD i NATO gradila tokom proteklih deceniju i po, ne samo uspostavila potpunu simetriju sa svim što su na Balkanu - gazeći međunarodno pravo i suverenitet Srbije - radili njeni zapadni partneri, nego i prodemonstrirala da je spremna i za ulogu velike države i za plaćanje pune cene za nju.

Svoj potez, koji će izazvati najveće tektonske promene i poremećaje na relaciji Rusija - Zapad od završetka hladnog rata, ruski predsednik je svojim sunarodnicima obrazložio ovako:

„Poštovani građani Rusije!

Vi, nema sumnje, znate za tragediju Južne Osetije. Gruzijska armija je noću izbombardovala glavni grad Osetije, Chinvali, što je dovelo do pogibije stotina naših mirnih građana. Izginuli su i ruski mirotvorci, koji su do kraja ispunjavali svoj dug da zaštite žene, decu i starce.

Rukovodstvo Gruzije je time prekršilo Povelju UN, svoje obaveze iz međunarodnih sporazuma i, uprkos zdravom smislu, započelo oružani konflikt čije žrtve su postali mirni ljudi. Ista sudbina čekala je i Abhaziju. Tbilisi je, očito, računao na blickrig koji bi međunarodnu zajednicu suočio sa svršenim činom. Izabrao je najnečovečniji način da dođe do cilja - da južnu Osetiju uključi u sastav Gruzije po cenu uništavanja celog naroda.

To uopšte nije bio prvi takav pokušaj. Predsednik Gruzije Gamsahurdija - isturivši 1991. krilaticu „Gruzija za Gruzine“, a udubite se samo malo u te njegove reči - naredio je juriš na Suhumi (glavni grad Abhazije) i Chinvali. To je dovelo do hiljada poginulih, desetina hiljada izbeglica, razaranja naselja. Rusija je bila ta koja je u to vreme zaustavila istrebljivanja abhaskog i osetiskog naroda. Naša zemlja je tada bila posrednik i mirotvorac, radeći na političkom regulisanju konflikta. Pri tom smo uvek delovali polazeći od teritorijalne celovitosti Gruzije.

Gruzijsko rukovodstvo je, međutim, izabralo drugi put. Pošlo je na rušenje pregovornog procesa, ignorisanje već dostignutih dogovora, političke i vojne provokacije, napade na mirotvorce - svim tim grubo kršeći režim u zonama konflikta koji je ustanovljen pri podršci UN i Oebsa. Rusija je demonstrirala suzdržanost i strpljenje. Više puta smo apelovali da se sukobljene strane vrate za pregovarački sto i nismo od te svoje pozicije odstupali čak ni posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ali, naši uporni predlozi Gruziji da sa Abhazijom i Južnom Osetijom zaključi sporazume o neprimenjivanju sile - ostali su bez odgovora. Nažalost, te naše zahteve ignorisali su i u NATO, čak i u Ujedinjenim nacijama.

Sada je sve postalo jasno: mirno razrešavanje konflikata uopšte nije ni bilo u planovima Tbilisija. Rukovodstvo Gruzije se metodično spremalo za rat, a politička i materijalne podrška njenih spoljnih pokrovitelja samo je učvršćivala u Tbilisiju osećanje sopstvene nekažnjivosti.

ODMAH I DIPLOMATSKI ODNOSI

MOSKVA - Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev naložio je juče Ministarstvu inostranih poslova uspostavljanje diplomatskih odnosa sa otcepljenim gruzijskim autonomijama Južnom Osetijom i Abhazijom, prenosi Tanjug. Medvedjev je ukazom naložio i pripremu nacrta sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa Južnom Osetijom i Abhazijom, nakon što je saopštio da je Rusija priznala nezavisnost gruzijske autonomne oblasti i republike. U tekstu ukaza nalaže se MIP-u da sa abhaskom i južnoosetijskom stranom sprovede „pregovore o uspostavljanju diplomatskih odnosa i da se dostignuti dogovor oformi odgovarajućim dokumentima“.

Predsednik Abhazije Sergej Bagapš ne isključuje mogućnost da Suhumi i Moskva uskoro potpišu vojni sporazum.“Postojali su i naši predlozi da se zaključi vojni sporazum. Shvatamo celu situaciju - i geostratešku i političku. Zato će ti dokumenti biti potpisani“, rekao je Bagapš za TV kanal „Vesti“.

„HTELI DA ZBRIŠU  JUŽNU OSETIJU“

Predsednik Istražnog komiteta pri tužilaštvu Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin izjavio je da su „agresori nastojali da obrišu Južnu Osetiju sa lica Zemlje“. Bastrikin, koji je doleteo u Moskvu iz Vladikavkaza, gde je rukovodio istražnim radnjama za utvrđivanje zločina gruzijskih vojnika u Južnoj Osetiji, ističe da ono što su tamo Gruzijci učinili „izlazi iz okvira ljudskog ponašanja“ i „da se to može uporediti sa zverstvima fašista u drugom svetskom ratu“. Gruzijski zločini bili su masovni. „Apsolutno, učinjen je genocid nad osetijskim narodom“, rekao je Bastrikin.

Predsednici Južne Osetije i Abhazije, oslanjajući se na rezultate tih referenduma i odluke svojih parlamenata, obratili su se Rusiji sa molbom da prizna državni suverenitet Južne Osetije i Abhazije. Savet Federacije i Državna duma glasanjem su podržali te njihove molbe.

Polazeći od stvorene situacije, bilo je neophodno doneti odluku. Poštujući slobodno izraženu volju osetiskog i abhaskog naroda, rukovodeći se odredbama Povelje UN, Deklaracijom iz 1970. godine o principima međunarodnog prava koje se tiču prijateljskih odnosa među državama, Helsinškim zaključnim aktom iz 1975. godine, kao i drugim osnovnim međunarodnim dokumentima - ja sam potpisao ukaze kojima Ruska Federacija priznaje nezavisnost Južne Osetije i nezavisnost Abhazije. Rusija apeluje na druge države da slede ovaj njen primer. Izbor nije bio lak, ali je to bila jedina mogućnost da se sačuvaju životi ljudi.“

Lideri Abhazije i Južne Osetije ocenili su juče da je odluka Kremlja „istorijska“.  „Rusija nas je spasla od genocida“, rekao je predsednik J. Osetije Eduard Kokojti. U Abhaziji juče su pucali u vazduh i otvarali boce šampanjca zadovoljni zbog odluke Rusije. U glavnom gradu Južne Osetije, Chinvaliju, Osetini su slavili i čuli su se pucnji iz predgrađa.

kontra su udarili srbiji inace amerima nikad nece udariti kontru

Kontru su udarili Americi ZA Srbiju i za sav slobodarski svet. Rusija je jedina nada da se uspostavi red i mir na planeti. Srbija je istorijski sa Kosovom a Abkazija i Osetija nisu istorijski bili u Gruziji, tako da Kosovo nije u istoj poziciji. Uz jaku Rusiju, Srbija ce vratiti sve svoje okupirane teritorije.

Zivela Srbija, zivela Rusija, Abkazija i Osetija.

Veliko BRAVO RUSIJI!

A kako su to Rusi udarili kontru ??

Na ISTI NACIN kao i Nato i Evropa kad su priznavali Kosvo:

Krseci medjunarodno pravo (kako to lepo govori vajni Voya Kostinjavi)

I, onda se sve svodi na isto: Sjasi Kurta da uzjasi Murta

Problem je sto tebi samo Murta smeta!!!

onda sjasi bre

"U Abhaziji juče su pucali u vazduh i otvarali boce šampanjca"

Tako je bilo i u Prištini 17. februara ove godine. Da sam trgovac na veliko, ili neko ko ima slobodan kapital, pripremio bih i ponudio velike količine šampanjca, raketa za vatromet i vežbovne municije(ćorci), u nekoliko narednih sedmica, trgovcima u: Nagorno Karabahu, Baskiji, Kataloniji, Republici Srpskoj i Škotskoj. Do kraja ove godine pripremio bih kontigente ove robe za dobavljače u: Galiciji, Andaluziji, Kanarima, Velsu, S. Irskoj, Ostrvu Man, Kanalskim ostrvima, Južnom Tirolu, Valoniji, Flandriji. Dogodine bih imao u planu dostave ove robe i u: Kvibeku, Portoriku, Krimu, Farskim ostrvima, Grenlandu, Kurdistanu (Turskom), Havajima, Vermontu, Alandskim ostrvima, Korzici, Sardiniji, Bretanji... Pripremio bih se za očekivane porudžbine i u ostalih preko 300 izvesnih lokacija, gde ce ova roba uskoro da se pojačano traži. Ovo je poslovni savet koji besplatno dajem svim zainteresovanim izvoznicima, a spreman sam da dam i dodatne savete o ovom poslu (boje vatrometa, lokalni afiniteti i sl.), za razumnu cenu ili trajni poslovni angažman, jer je u pitanju proces, koji će dugo trajati.

Belgiju nemoj da zaboravis :).

Ovo je SAMARCINA nato(ovo ne oze velikim slovima:)) kliki, koja bi malo da prekraja zastarela prava.

Predlazem Busu da bombarduje mostove u Moskvi, pa da jednom zavrsimo sa..... kojekakvim pricama i ponasanjima..:D

Srbiji su pomogli i Srbija treba prva da prizna nove drzave.Od sada ako neko takne sever Kosova i manastire oni se odcepljuju od Kosova.A glavna fora je Republika Srpska a i Hrvacka.Sada je pitanje odlucnosti nove vlade kada ce se oni osamostaliti.Rusi su razbucali NATO.Sledeca je Ukrajina.Da nece mozda vojno da ih sprece.Ako bi i probali Kina i Indija bi ih dovrsila.

Ne znam samo kako uopće možete shvatiti ovu rusku odluku kao nešto što ide u prilog Srbiji i problemu Kosova. Ako gruzijske pokrajine ne ostanu pod Gruzijom tada Kosovo zasigurno neće nazad pod Srbiju (pa makar i samo formalno). Ne razumijem od kuda nekima ovakve ideje. A to da je Rusija jedina nada za slobodarski svijet je stvarno glupost većih razmjera. Rusija je stvarno jedna vojna i (trenutno) gospodarska sila, ali isto tako je je jedna praktično totalitarna država koja ne dopušta previše slobode vlastitom stanovništvu, gdje jedna velika večina njenih građana (ako izuzmemo centar Moskve i većih gradova) živi u siromaštvu i koja silom radi na svojim interesima (kao i USA). Možda da pitate Poljake, Čehe, Mađare i mnoge druge što misle o Rusima. A ja bi osobno (i svatko iole normalan) prije volio da mi djete živi kao u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj nego kao u Rusiji (što i mnogi Srbi dokazuju svojim radom upravo u tim državama, a ne u nekoj Rusiji). Rusija bi cijelu Srbiju zgazila kao Gruziju kada bi joj to bilo u njenom interesu i pri tome ne bi ni trepnula -onaj tko misli drugačije je jednostavno budala. Da se razumijemo -ja jesam Hrvat, ali isto tako mislim da je očito da je oduzimanje Kosova Srbiji pravno neutemeljeno i da je to kršenje međunarodnih propisa, tek toliko da netko ne komentira da sam protiv Srbije ili slične gluposti..

Gos'n Hrvat.. hvala na misljenju .. i nemoj se vise vracati . .leba ti.

DEN, sta se brines kada te ionako boli dupe za Kosovo?

Ti zivis u pluskvan perfektu. Nije Rusija danas sto je bila devedesetih i za vreme pijanog Jelcina. Ni jedna zemlja u svetu u zadnjih deset godina nema intenzivniju stopu razvoja od Rusije. Kina je odmah iza nje. Tacno je da je Rusija platila ogromnu cenu zbog komunistickog eksperimenta, ali njeni potencijali, posebno energetski, daju joj ogroman prostor za dalji razvoj i sveukupni prosperitet. Za ceo svet je dobro sto se Rusija konacno uspravila. Valjda je svako normalan bio u prilici da osmotri i oseti ponasanje Amerike dok je Rusija bila na kolenima. Ravnoteza sila je jedina pretpostavka za prosperitet kompletne civilizacije. Zar nisu Rusi porucili amerima da prvo poniste odluku o priznavanju Kosova, da bi stekli kredibilitet da kritikuju i zahtevaju da to isto ucini i Rusija?! Ova ruska odluka moze zapravo mnogo da pomogne i Srbiji i ostatku sveta. Ovaj cin stvara dobre pretpostavke da se svi napokon vrate postovanju medjunarodnog prava.

DEN-e, nisi informisan o promenama koje su se poslednjih 10 godina desile u Rusiji. Ona odavno nije totalitarna sila, a mnogo Srba trenutno radi u Rusiji, zato sto ima posla, koji se dobro placa, kao sto i milion Gruzijaca radi, prakticno po jedan iz svake porodice, tako da Sakasvili preti praznom puskom. U pravu si za misljenje Madjara, Poljaka i Ceha o Rusiji, njima ne bi odgovarala nikakva Rusija. Unpitanju su predrasude i stereotipi koji imaju istorijsku podlogu. Ali, kad govorimo o predrasudama i stereotipima i nacionalnoj netrpeljivosti, to nije samo karakteristicno za Ruse i te nacije. Pojasnicu ti zasto se ljudi raduju: pravno neutemeljeno priznanje Kosova Zapad brani time sto tvrdi da je u pitanju "jedinstveni slucaj", "izazvan genocidom", koji su "izvrsili Milosevic i srpske snage" i sl. Rusi samo ponavljaju fraze koje su koristili Amerikanci i njihovi evropski lakeji. Priznanje Abhazije i J. Osetije ne dozvoljava da Kosovo ostane :jedinstveni slucaj" i poziva svet da jos jednom razmisli o PRINCIPIMA!

Kolika je perfidija i pdomkulost zapadnih fassitickih medija dirigovanih iz jednog centra(daleko gore nego u vreme Jozefa Gebelsa) vidi se i po tome sto uopst enisu prikazali radost stanovnika Juzne Osetije i Abhazije dok su trubili danima kada su siptari slavili nezavisnost. Gadovi nacisticki zapadni doci ce im tek crni petak...

RUSKA KONTRA JE SLOBODA NARODA OD NWO

Uskoro do kraja godine Ruska"DUMA"donosi odluku sa Putinom dase OTVORU VRATA ZA ULAZ U RUSKU FEDERACIJU.! Trt.!

PRVA DRZAVE UCU KAO IRAN,SIRIJA,INDONEZIJA.!Rumunija se vec"cese i svrbije"zbog Rumunski ostrva!Bugari"kaznjeni-popisani"od EU.! Kuba?Venecuela?Oni necu"trepnuti"ulaze u Rusku federaciju! Amerika ako pokusa da uceni Kinu i Indiju i Oni ucu u Rusku Federaciju.

Takodje i Avganistan kada udje u Rusku Federaciju automatski ima UTICAJ na Kosovo i Tursku! Na Kosovu"Americka Apoteka Droge"ZATVARASE..!Bankropt.!Nema DROGE Sto znaci nema interesa da Ameri dzabe"ljuskaju-maze-cupkaju"Siptare na krilima! Turska je osramocena ponizena ispred EU imaju pritisak"kurdi"imaju ogroman "biznis"Sa RF dok EU ucenjuje! Turskoj muslimani nevolu Evropu!Takodje Svajcarska iskocice i ukljucitise u RF kao i Austrija! Jer EU pukla bankrotovana samoje mozu opljackati sa raznim ucenama iz 2WWrata! NATO nema ko dalje da finansira! Ostace Poljska,Letvanci i da placu i kukumacu! Iracki Rat finansira za sada Kina od pozajmnjeni para! Gotovo je! Irska je zabila glogov kolac Evropskoj Uniji!

RUSKA KONTRA NADIRE !

Koce daje zaustavi kadasu svi bankrotovani?Rusija ima resorse,zlato,pare vojnu silu! Putin stvorice SLOGU I JEDINSTVO U SRBIJI..!Jer trazice dase Srbi Sloze.!Da glasaju za ONOGA Koji Stvara Slogu i Jedinstvo!Ostali dase"spakuju i odu"jer cekaceih samo kofer i cokula Putinova iz zadnjice virice!

Siptarima porucujem da spavaju u cipelama jer doce trenutak da Rusi i Srbi osvanu na Kosovu!

Zivela Rusija!

Zivela Srbija!

SRBIJA UCE U RUSKU FEDERACIJU.!

KOCE DA ZAUSTAVI RUSKU KONTRU I SLOBODU NARODA OD NWO.??

Tesla Generator, dobar ti je taj san, samo da postane java???????/

ne mogu da provalim da li se zezas ili si totalno poremecen! bilo kako bilo, svaka cast za komentar!

sve te navodne napetosti organizuje niko drugi do Bruce Jackson, preko neke privatne

firme koja nema sta ne prodaje pentagonu. on cak vise pravi kompjuterskih programa od

onoga microsofta. prvo je isao u versku skolu ( zna se kakvu ), pa odna stazirao malo u

CIA, pa onda malo na fakultet i uspu stazirao u pentagonu. pa onda malo u ameriskoj

vladi da raznosi poruke izmedju prijatelja na vlasti, pa onda malo u njujorskoj banci.

pa onda opet malo u vladi, pa sada kada je ispekao sve lopovske poslove hoce da vlada

nad 300 miliona ljudi. on je i na aerodromina. i tako dalje , i tako ce mu ga na kraju biti

gore ( po njega ). Porez se mora platiti u punom iznosu. poreznici nigde na svetu namaju

milosti, cak nintrunke.

Želim da skrenem pažnju svima onima koji porede Južnu Osetiju sa našim Kosovom i Metohijom,da nisu u pravu,jer ne znaju kako je Ustav bivšeg SSSR,regulisao pitannje autonomnih oblasti u odnosu na SSSR,kao i u odnosu na Republiku Gruziju koja je bila sastavni deo SSSR.Autonomne pokrajine imale su pravo po ustavu da se prisjedine SSSRi ili republikama gde su se nalazile kao autonomne oblasti.Južna Osetija nije želela raspad SSSR,niti je htela da se odvoji od Rusije kao stožera SSSR.Prema tome sličnost postoji između Srbije i Južne Osetije,koje nisu želele raspad svojih tadašnjih država SFRJ i SSSR.

Po Ustavu SFRJ i Srbije Kosovo i Metohija nikada nisu imali pravo da postanu samostalna država.

Prema tome,neka svi zlurudi ne likuju,RUSIJA priznavanjem Južne Osetije,nije izdala SRBIJU i SRBE.

Na pašaluku ništa novo
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.