Rusija – teritorija investicija

Izvor: Vostok.rs, 18.Okt.2011, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija – teritorija investicija

18.10.2011. -

Od postkrizne 2009. godine direktne strane investicije u rusku privredu su prevladale cifru od sto milijardi dolara. Pri čemu ove godine fiksiran je rast ulaganja kapitala od skoro 20%. Ovo je izjavio premijer Vladimir Putin na zasedanju Konsultativnog saveta za strane investicije u Moskvi.

Diskusija o perspektivama stranog biznisa u Rusiji održana je hotelu Balčug Kempinski, jednom od najprestižnijih u prestonici. I to je jasno: na redovno zasedanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Saveta za investicije okupio se cvet stranog biznisa koji radi u Rusiji. Po priznanju Vladimira Putina, njegov razgovor sa velikim zapadnim i istočnim investitorima po obuhvatu problema i stepenu njihove analize podsećao je na zasedanje vlade. Pre nego što je prešao na razmatranje investicione klime u zemlji, on je izjavio da je aktivna sradnja članova Saveta sa vlastima već dovela do osetnih rezultata. Na primer, do stvaranja principijalno novog carinskog zakonodavstva, koje je omogućilo Carinskom savezu Rusije, Kazahstana i Belorusije da efikasno prisustvuje na svetskim tržištima.

Od poslednjih odluka želim da istaknem pojednostavljeivanje pristupa stranog biznisa strateškim granama. Sada strani investitor može bez prolaska birokratskih procedura da kupi 25% udeo upreduzeću u sferi korišćenja prirodnih bogatstava.

Pitanje stranih investicija nalazi se pod posebnom kontrolom premijera. U savremenom svetu od umeća da se stvori privlačna investiciona klima u mnogome zavisi razvoj nacionalnih ekonomija. Već danas polovina spoljnih ulaganja usmerena je u zemlje koje se dinamično razvijaju, među kojima Rusija zauzima ni iz daleka poslednje mesto. Uporedi sa tim investicioni potencijal razvijenih zemalja u postkriznom periodu bito je oslabio. U tom kontekstu obim direktnih `investicija u Rusiju u poslednjih 6 godina udvostručio se. Prošle godine on je dostigao 37 milijardi doalra. To je čevrti rezultat u Evropi. 200 realizovanih investicionih projekata u Rusiji, više od polovine njih otišlo je na industrijski sektor, što je rezultat napora vlade.

Kao primer uspešne saradnje premijer je naveo učešće koncerna Simens u formiranju železničkog klastera kod Jekaterinburga i otvaranje 13. preduzeća kompanije Nestle u Rusiji. Pri tome, istakao je Vladimir PUtin, predstojeće političke promene u zemlji nikako se neće odraziti na rad stranog biznisa.

Uoči bilo kojih političkih događaja, tim pre parlamentarnih i predsedničkih izbora, investitore zanima kakav će biti dalji ekonomski kurs vlasti. Još jednom uveravam naše partnere: ekonomske orijentire nemamo nameru da menjamo. Dobro shvatmo koliko su važni ovde stabilnost i predvidivost. Svi projekti za modernizaciju ekonomije i povećanju efikasnosti državnih institucija neusmnjivo će biti ispunjeni.

Po rečima premijera, vlasti nastavljaju da poboljšavaju poslovnu klimu, usavršavaju zakonodavstvo i da postižu uvećanje ulaganja kapitala u nesirovinski sektor ekonomije. Uporedo sa tim sve socijalne obaveze države pred građanima će se obavezno poštovati. U stabilnosti socijalnog stanja, smatra premijer, garancija je za razvoj ekonomije. On je istakao da nemiri koji se danas dešavaju u razvijenim zemljama očigledno pokazuju koliko je važno vladama da se oslanjaju na stanovništvo i vode odmerenu socijalnu politiku.

Govoreći o strukturi ekonomije, Vladimir Putin je podvukao da vlada računa da podigne u narednoj deceniji udeo inovacione produkecije do 35% sa aktualnih 12. I aktivno učešće stranog biznisa u tom procesu će imati uzajamno korisnu osnovu. Rusija dobija dostup naprednim tehnologijama, a kompanije se učvršćuju na visokorentabilnom tržištu. Po mišljenju eksperata, upravo rastuće unutrašnje tržište Rusije predstavlja glavni magnet za investitore. Među faktorima nestabilnosti su administrativne prepreke i korupcija. Ipak mere vlade na smanjenju korupcionih pojava i efikasnijem korišćenju konkuretnih prednosti zemlje omogućavaju investitorima da gledaju na rusko tržište sa visokim udelom optimizma.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.