Rusija suspendovala Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija suspendovala Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa

Ruska Državna duma usvojila je zakon o suspenziji Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.
Zakon propisuje da će Rusija jednog dana moći da preinači suspenziju obaveza u okviru Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), ukoliko to propiše predsednik države Vladimir Putin.
Gornji dom ruskog parlamenta, odnosno Savet Federacije, glasaće o zakonu 26. juna, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodi Tas.
Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je Donji dom ruskog parlamenta usvojio zakon kako bi zaštitio ruske nacionalne interese.
"SAD su jednostrano suspendovale INF i dovele čitav globalni sistem bezbednosti u rizik", izjavio je Volodin.
INF su prvobitno potpisali tadašnji Sovjetski Savez u SAD 1987, a stupio je na snagu 1988. godine.
Sporazum se odnosi na rakete srednjeg dometa (od 1.000 do 5.000 kilometara) i rakete kratkog dometa (od 500 do 1.000 kilometara).
Zvanični Vašington je u više navrata optužio Rusiju da krši sporazum, što je zvanična Moskva demantovala.
Američki predsednik Donald Tramp je 1. februara, zajedno sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, najavio da će se SAD povući iz INF ukoliko Rusija u periodu od šest meseci ne dokaže da poštuje obaveze iz sporazuma.
Putin je već 4. marta potpisao zakon o povlačenju Rusije iz sporazuma, poručivši tom prilikom da SAD moraju da pokažu želju za dijalogom.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rusija: Duma usvojila zakon o suspenziji Sporazuma o likvidaciji raketa

Izvor: B92, 18.Jun.2019

Ruska Državna duma usvojila je zakon o suspenziji Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), javlja Tas...Zakon propisuje da će Rusija jednog dana moći da preinači suspenziju obaveza u okviru INF, ukoliko to propiše predsednik države Vladimir Putin...Gornji dom ruskog parlamenta,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.