Rusija uvela novčane kazne za prekršaje u radu NVO i pojedinaca - stranih agenata

Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2021, 11:51

Rusija uvela novčane kazne za prekršaje u radu NVO i pojedinaca - stranih agenata

Predsednik Vladimir Putin je potpisao zakon o novčanim kaznama za kršenje načina delovanja nevladinih organizacija i pojedinaca priznatih kao strani agenti. Dokument je objavljen na portalu za pravne informacije. Autori inicijative bili su članovi komisije Državne dume za istraživanje činjenica mešanja u ruske poslove spolja, kao i senatori Andrej Klimov i Oleg Melničenko. Zakon dopunjuje Zakon o upravnim prestupima kojima se utvrđuje odgovornost za kršenje postupka aktivnosti neregistrovanih javnih udruženja koja primaju strana sredstva i učestvuju u političkim aktivnostima na teritoriji Rusije, prenose RIA Novosti. Sada širenje informacija u medijima i na internetu o NVO-ima, javnom udruženju ili pojedincu uključenom u spisak stranih agenata, bez naznačavanja istog kao stranog agenta, kao i materijali koje proizvode bez takvog obeležavanja, podleže novčanoj kazni: - za građane od dve hiljade do dve i po hiljade rubalja uz moguće oduzimanje materijala; - za službenike - od četiri hiljade do pet hiljada sa oduzimanjem; - za pravna lica - od 40 do 50 hiljada rubalja sa konfiskacijom. Takođe, NVO-strani agenti mogu biti kažnjeni za proizvodnju materijala bez odgovarajuće naznake: - zvaničnici - u iznosu od 100 hiljada do 300 hiljada rubalja sa ili bez oduzimanja; - za pravna lica - u iznosu od 300 hiljada do 500 hiljada rubalja sa ili bez oduzimanja. Istovremeno, zakon povećava kazne za pravna lica za aktivnosti stranog agenta koji nije registrovan na pet miliona rubalja.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija pooštrila zakone o novčanom kažnjavanju demonstranata i sajtova

Izvor: N1 televizija, 24.Feb.2021

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas nove zakone o pooštravanju novčane kazne za prekršaje demonstranata i za sajtove označene kao "strani agenti".

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.