Rusija podigla ulog u ekonomskom ratu sa Zapadom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2022, 14:43

Rusija podigla ulog u ekonomskom ratu sa Zapadom

Ruski predsednik Vladimir Putin podigao je ulog u ekonomskom ratu sa Zapadom i njegovim saveznicima, potpisivanjem dekreta o preuzimanju potpune kontrole nad gasno-naftnim projektom Sahalin-2 na dalekom istoku Rusije, što je potez koji bi mogao da izbaci iz igre Šel i japanske investitore, piše Rojters.

Ukazom, potpisanom u četvrtak, osniva se nova firma koja će preuzeti sva prava i obaveze kompanije Sahalin Enerdži Investment, u kojoj Šel i dve japanske trgovačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kompanije Micui i Micubiši drže nešto manje od 50 posto.

Dokument na pet stranica, koji dolazi nakon sankcija Zapada uvedenih Moskvi zbog napada na Ukrajinu, nagoveštava da će Kremlj sada odlučiti da li strani partneri mogu da ostanu.

Ruski državni holding Gasprom već drži 50 posto plus jednu akciju u Sahalinu-2, koji učestvuje sa oko 4,0 posto u svetskoj proizvodnji tečnog prirodnog gasa (TPG).

Ovaj potez preti da još više zaoštri situaciju na tržištu TPG-a koje već trpi oskudicu ponude, mada je Moskva saopštila da ne vidi razlog za zaustavljanje isporuka iz Sahalina-2. Japan svake godine uvozi 10 posto svog TPG-a iz Rusije, uglavnom prema dugoročnom ugovoru za Sahalin-2. Ovakav korak takođe povećava rizike sa kojima se suočavaju zapadne kompanije koje su još uvek u Rusiji, ocenjuje britanska agencija.

"Ruskim dekretom se praktično eksproprišu strani udeli u kompaniji Sahalin Enerdži Investment, što označava dalju eskalaciju aktuelnih tenzija", kaže Lusi Kalen, glavni analitičar konsultantske kuće Vud Mekenzi.

Mnoge zapadne firme su već "spakovale kofere", dok druge najavljuju da će izaći iz Sahalina-2, ali Putinov potez dodatno komplikuje ionako kompleksan proces za one koje bi da izađu. Moskva, naime, već neko vreme priprema zakon koji će uskoro biti usvojen, kako bi se državi omogućilo da zapleni imovinu zapadnih firmi koje odluče da odu.

Britanski Šel, koji je već otpisao vrednost svoje ruske imovine, pre nekoliko meseci je jasno stavio do znanja da namerava da napusti Sahalin-2 i da je u pregovorima sa potencijalnim kupcima. Iz te kompanije su danas rekli da procenjuju rusku uredbu.

Rojtersovi izvori su naveli da Šel veruje da postoji rizik da Rusija nacionalizuje imovinu u stranom vlasništvu, pošto je Putin više puta rekao da će Moskva uzvratiti SAD-u i njihovim saveznicima za zamrzavanje ruske imovine i uvođenje drugih sankcija.

Sahalin-2, u kojem Šel ima 27,5 posto minus jednu akciju, jedan je od najvećih svetskih TPG projekata sa proizvodnjom od 12 miliona tona. Isporuke uglavnom idu u Japan, Južnu Koreju, Kinu, Indiju i druge azijske zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne vidi osnov za obustavu isporuka TPG-a iz Sahalina-2 i da će o budućnosti drugih projekata ili investicija biti odlučivano od slučaja do slučaja.

"Ovde se ne može primeniti generalni pristup", rekao je on.

Japan, koji u velikoj meri zavisi od uvoza energenata, poručio je da neće odustati od svojih interesa u Sahalinu-2, u kojem japanski Micui ima 12,5 procenata udela, a Micubiši 10 odsto.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas da odluka Rusije neće odmah stopirati uvoz TPG-a, dok je ministar industrije Koiči Hagijuda izjavio da vlada ne smatra da pomenuti dekret znači preuzimanje.

"Ukaz ne znači da će japanski uvoz TPG-a odmah biti onemogućen, ali je neophodno preduzeti sve moguće mere i pripremiti se za nepredviđene okolnosti", rekao je Hagijuda novinarima.

Japan ima zalihe TPG-a za dve-tri nedelje koje drže komunalna preduzeća i gradski dobavljači gasa, a Hagijuda je zatražio alternativno snabdevanje od svojih američkih i australijskih energetskih kolega, dodao je on.

Prema Putinovom ukazu, Gasprom zadržava svoj udeo, a drugi učesnici u projektu Sahalin-2 moraju da podnesu zahtev ruskoj vladi za vlasnički udeo u novoj firmi u roku od mesec dana. Vlada će odlučiti da li će odobriti bilo koji zahtev.

Gasprom, Sahalin enerdži i rusko Ministarstvo energetike nisu odgovorili na upit Rojtersa za komentarom.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi potez koji će razbesneti Zapad: Putin preuzima kontrolu

Izvor: B92, 01.Jul.2022

Ruski predsednik Vladimir Putin podigao je ulog u ekonomskom ratu sa Zapadom, dekretom o preuzimanju pune kontrole nad naftnim i gasnim projektom Sahalin-2...Što je potez koji bi mogao da izbaci Šel i japanske investitore, prenosi Poslovni dnevnik...Dekretom potpisanim u četvrtak stvara se nova kompanija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.