Rusija nije spremna, priznali su? Idemo ka porazu VIDEO

Izvor: B92, 03.Apr.2023, 20:12

Rusija nije spremna, priznali su? "Idemo ka porazu" VIDEO

Bivši agent FSB i desničarski nacionalista Igor Girkin rekao je da snage ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini idu ka vojnom porazu.

Ruski ekstremni desničar koga je holandski sud osudio na doživotni zatvor zajedno sa još dvojicom muškaraca zbog njihove uloge u obaranju malezijskog aviona sa leta MH17 2014. godine, kada je poginulo svih 298 ljudi u avionu, izrazio je svoje ciljeve podrške za vojnu operaciju u Ukrajini, ali je vremenom postajao sve kritičniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema rukovodstvu Kremlja, za koje tvrdi da nije dovoljno pripremilo vojne snage za vojnu operaciju.

U novim komentarima Girkin je izneo sumornu ocenu ruskih snaga, optužujući ruske državne medije, koji obično slede liniju Kremlja, da ulepšavaju situaciju u Ukrajini.

On se takođe požalio da je nedostatak istinitih informacija o situaciji u Ukrajini uticao na Rusiju.

"To se izuzetno negativno odražava na stanje cele zemlje, širom naše države", rekao je Girkin.

"Ne plašim se da kažem da se krećemo ka vojnom porazu", dodao je on, a prenosi Njuzvik.

Snimak Girkinovih primedbi preveo je i postavio na Tviteru u nedelju ujutru Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Girkin je nastavio da proziva rusku vojsku zbog nedostatka napretka na bojnom polju tokom zime.

Borbe poslednjih meseci uglavnom su bile usredsređene na grad Bahmut, gde su se ruski vojnici borili zajedno sa borcima iz plaćeničke grupe Vagner, da bi pre svega ostvarili simboličnu pobedu. Rusija je postigla izvestan uspeh u toj višemesečnoj kampanji, koja predstavlja najintenzivniju i najkrvaviju bitku rata.

Ali analitičari kažu da je ruski napredak izostao poslednjih nedelja jer je broj ruskih napada opao, što je najnoviji znak da se Putinove snage muče na terenu.

"Tokom zime nismo uspeli da potisnemo neprijatelja ni 10 kilometara od Donjecka, iako smo napustili Herson. Povukli smo se iz Harkovske oblasti. Povukli smo se iz okoline Kijeva", rekao je Girkin.

On ističe da su ruska privreda i vojska "potpuno nespremne” za "dug, dugotrajan rat”.

On takođe kritikuje ruske vlasti što su invaziju pravno klasifikovale kao "specijalnu vojnu operaciju“, a ne kao rat, za koji kaže da ograničava mogućnosti trupa u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.