Rusija na čelu. Oglasio se Putin: Još 30 je spremno

Izvor: B92, 01.Jan.2024, 14:13

Rusija na čelu. Oglasio se Putin: Još 30 je spremno

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je 30 zemalja spremno da se pridruži BRIKS-u, organizaciji koju su osnovale Rusija, Kina, Indija i Brazil.

U zvaničnom obraćanju povodom ruskog predsedavanja BRIKS-u, Putin je podvukao da ta grupa privlači sve više pristalica i istomišljenika širom sveta.

Naime, cilj Moskve za ovogodišnje predsedavanje biće "jačanje multilateralizma za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravičan globalni razvoj i bezbednost", sa planovima za održavanje preko 200 događaja širom zemlje u narednih dvanaest meseci, prenosi Teletrejder.

"Naravno, imaćemo u vidu spremnost mnogih drugih zemalja, a njih je sada 30-ak, da se u nekom obliku pridruže BRIKS-u i njegovoj višestrukoj agendi. Radi toga, aktivno ćemo se pozabaviti razradom modaliteta nove kategorije država-partnera organizacije", poručio je predsednik Rusije.

Podsetimo, Rusija preuzima jednogodišnje rotirajuće predsedavanje proširenom BRIKS-u.

Pet novih članica – Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija – formalno postaju punopravne članice grupe BRIKS i počinju zajednički rad u tom svojstvu od danas, 1. januara, pod predsedavanjem Rusije, koja preuzima tu funkciju od Južne Afrike.

Argentina je trebalo da postane šesta nova članica ove asocijacije, ali je 29. decembra novi argentinski predsednik Havijer Milej zvanično obavestio članice BRIKS-a da će njegova zemlja odbiti poziv.

Pročitajte više:

BRIKS se menja; Rusija preuzima kontrolu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.