Rusija je na startu

Izvor: Vostok.rs, 03.Feb.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija je na startu

03.02.2012. -

Rusija pretenduje na ulogu jednog od novih ekonomskih centara sveta. Pokretač razvoja može postati izlaz na principijelno drugi tehnološki nivo. Ovo je izjavio premijer-ministar Vladimir Putin na investicionom forumu „Rusija-2012", koji je u Moskvi okupio vodeće ruske i strane stručnjake.

Predsednik vlade smatra da će ovo moći da se ostvari ne samo uz pomoć uvođenja novih tehnologija i inovacija, već i uz promenu kulture vođenja biznisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kao i investicione klime i obrazovnog sistema. „Predstojeće decenije su vreme velikih izazova, rizika i promena. Usled toga će se neizbežno pojaviti novi ekonomski centri sveta i siguran sam da će jedan od njih biti Rusija," – istakao je premijer.

Očigledno je da svet više neće biti onakav kakav je bio. Ako se ono što se dešava izmeri istorijskim kategorijama, čini nam se da se radi o završetku perioda koji je trajao skoro pet vekova dominacije niza država u politici, ekonomiji i finansijama. Glavni centri svetskog porasta se pomeraju van granica uslovnog istorijskog Zapada. Stvorena je stabilna iluzija da čovek može da se bogati i da troši ne brinući se o svojoj efikasnosti i konkurentoj sposobnosti, da je moguć porast bez razvoja, porast za dug. U suštini, tako je i bilo.

Vladimir Putin smatra da rizik još jedne u nizu globalnih recesija i dalje ostaje, a pojava novog modela rasta može potrajati. Po njegovom mišljenju, postoje dva scenarija razvoja situacije. U prvom slučaju postojeći problemi će se samo zaoštriti u situaciji nesposobnosti za donošenje kardinalnih odluka na nacionalnom i međunarodnom nivou. Pozitivan scenario pretpostavlja odricanje od ekonomije „mehura od sapunice" i povratak na realnu ekonomiju koja ne stvara derivative, već radna mesta. Premijer je istakao da će Rusija morati da rešava sopstvene nacionalne zadatke u kontekstu globalne transformacije i imajući u vidu da je nestabilnost svetske ekonomije poprimila dugotrajni karakter. Međutim, zemlja ima istorijsku šansu da iskoristi prirodne prednosti za korenitu modernizaciju. Rusija je već priznata u svetu kao zemlja s tržišnom ekonomijom, naglasio je premijer.

Ove godine ćemo se konačno pridružiti STO. Od 1. januara 2012. godine počeo je s radom jedinstveni ekonomski prostor (JEP) Rusije, Kazahstana i Belorusije. Krećemo se prema dubljim oblicima integracije – Evroazijskom savezu. Već danas zajedničko tržište JEP broji 170 miliona ljudi. A BDP zemalja-učesnica premašuje tri triliona američkih dolara. Po ovom pokazatelju smo premašili Nemačku i zaostajemo samo za SAD, Kinom, Indijom i Japanom. Sama Rusija zauzima šesto mesto u najvećim svetskim ekonomijama. Imamo sve pretpostavke da uđemo u petorku.

Vladimir Putin je podsetio da se danas preduzimaju ozbiljni koraci za kardinalne promene ekonomskog modela. Formira se plan otvaranja miliona novih radnih mesta u nesirovinskim sektorima. Realizuje se paket mera protiv korupcije. U najskorije vreme će se pojaviti ovlašćeno lice za zaštitu prava svih preduzimača, a ne samo inostranih investitora. Rusko korporativno zakonodavstvo će biti usklađeno sa zakonima vodećih evropskih zemalja. Rusija treba da izbije na 20. mesto u rejtingu privlačnosti zemalja za vođenje biznisa. Danas zauzima tek 120. poziciju. Premijer je na forumu praktično izložio prvi paket predloga za poboljšanje investicione klime, koji se tiče oblasti energetike i vođenja poslova.

Jasno je da planovi ovako velikih dimenzija donose određeni rizik. Pre svega on je povezan s porastom socijalnih obaveza države. Bivši ministar finansija Aleksej Kudrin smatra da se u poslednjih godina primećuje očigledan zaokret u ovu stranu.

2008. godine je bio odobren Putinov plan. Penzijska reforma, po razmerama troškova i njen mehanizam, povećanje odbrambenih troškova i drugih socijalnih obaveza su značajno prekoračili ove planove. Za dve godine smo odstupili od ovog programa. Naizgled, učinili smo neke dobre stvari, ali smo verovatno ograničili mogućnosti u drugim pravcima, na primer, u izgradnji infrastrukture. Posle krize, kad smo usvajali masu mera za borbu protiv krize, izgubili smo granicu gde treba da radi država, a gde biznis.

Uostalom, bez obzira na mišljenje „glavnog skeptika u zemlji", kako je Aleksej Kudrin nazvan za vreme rada u vladi, upravo socijalne obaveze prema građanima Vladimir Putin smatra prioritetom za državu. A osnova korenite modernizacije je energija ljudi.

Sve promene treba da se oslanjaju na ljude, na njihovu unutrašnju težnju da promene našu zemlju. Tako je bilo i dve hiljaditih kad smo sakupljali Rusiju, tako će biti i sad, u principijelno novoj etapi našeg razvoja. Siguran sam da će energija građansko društva, a pre svega njegove kreativne klase, postati glavna pokretačka snaga razvoja Rusije.

3. februara će forum „Rusija-2012" nastaviti sa radom.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.