Rusija i afričke zemlje usvojiće deklaraciju i partnerski akcioni plan na samitu — Putin

Izvor: Vostok.rs, 24.Jul.2023, 17:43

Rusija i afričke zemlje usvojiće deklaraciju i partnerski akcioni plan na samitu — Putin

 
Na samitu koji će biti održan kasnije ove nedelje, Rusija i afričke zemlje trebalo bi da usvoje sveobuhvatnu deklaraciju, zajedničke izjave i odobre partnerski akcioni plan do 2026. godine, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin u svom članku „Rusija i Afrika: udruživanje napora za mir, napredak i uspešnu budućnost“, objavljenom na sajtu Kremlja u ponedeljak.
Drugi rusko-afrički samit i ekonomski forum zakazan je za 27-28. jul u Sankt Peterburgu. Prvi takav događaj održan je u Sočiju 22-24. oktobra 2019. godine pod sloganom „Za mir, bezbednost i razvoj“. „Pridajemo veliki značaj predstojećem drugom samitu Rusija-Afrika. Očekujemo da će na Samitu biti usvojena sveobuhvatna deklaracija, niz zajedničkih izjava i odobren akcioni plan Foruma za partnerstvo Rusija-Afrika do 2026. Radimo na pripremi impresivnog paketa međuvladinih i međuagencijskih sporazuma i memoranduma sa pojedinačnim državama, kao i regionalnim udruženjima kontinenta“, napisao je Putin. Ruski lider je dodao da se raduje što će dočekati afričke lidere u Sankt Peterburgu i da je posvećen plodnom konstruktivnom dijalogu. On je takođe izrazio uverenje da će odluke koje će biti donete na Samitu i Forumu doprineti unapređenju rusko-afričkog strateškog partnerstva. Prema Putinovim rečima, podizanje saradnje u humanitarnoj i kulturnoj oblasti, kao i u sportu i masovnim medijima na potpuno novi nivo služilo bi zajedničkim interesima Rusije i Afrike.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.