Rusija i Ukrajina: Zelenski kaže da je poginula 31.000 ukrajinskih vojnika od početka rata

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 19:11

Rusija i Ukrajina: Zelenski kaže da je "poginula 31.000 ukrajinskih vojnika" od početka rata

Tokom prethodne dve godine retko se dešavalo da zvaničnici obe strane iznose brojeve poginulih. "Putin me neće zvati, on nema mobilni, a ja telegraf ne koristim", kaže Zelenski.

Od početka ruske invazije pre dve godine "poginula 31.000 ukrajinskih vojnika", a da je ruska vojska "izgubila šest puta više", izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

"Nije ubijeno 300.000 ili 150.000 kako laže (Vladimir) Putin… Ali, svejedno, i ovo je veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubitak za nas", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare 25. februara.

"Prema našim procenama, ubijeno je 180.000 ruskih vojnika, a njeni ukupni nepovratni gubici iznose pola miliona", tvrdi ukrajinski predsednik.

Dodao je da neće iznositi broj ranjenih jer bi to pomoglo Rusiji u pravljenu vojnih planova.

Ukrajina nije iznosila podatke o svojim vojnim gubicima od kraja 2022. godine, kada je Mihail Podoljak, savetnik Zelenskog, rekao da je 13.000 ukrajinskih vojnika ubijeno od početka rata 24. februara 2022.

Ni Rusija od septembra 2022. ne saopštava broj svojih poginulih vojnika.

U saradnji sa sajtom Medijazona, BBC ruski servis je nedavno utvrdio da je Rusija do sada izgubila oko 45.000 vojnika.

"On nema mobilni telefon, kako da me pozove? I ne koristim telegraf iz 1917. Neće da me zove, ne želi da završi ovaj rat", ovako je Zelenski odgovorio na pitanje novinara da li će se javiti na telefon, ako ga Putin pozove.

Odgovarajući na još jedno pitanje - da li Ukrajina gubi u ovom ratu i da li je došlo vreme za razgovor sa Putinom, on je odgovorio: "Da li je moguće razgovarati sa gluvim? Da li je moguće razgovarati sa osobom koja ubija svoje protivnike?".

On je poručio da će ukrajinska strana ponuditi "platformu na kojoj on (Putin) može da se složi da je izgubio ovaj rat i da je to bila velika greška".

"Hoće li Ukrajina izgubiti u ovom ratu? Siguran sam da ne.

"Najteže je bilo 24. februara pre dve godine. Ne postoji mogućnost da izgubimo. Ako izgubimo, nećemo postojati. Dakle, takav završetak borbe za naše živote definitivno nam ne odgovara", rekao je Zelenski.

Izjava Zelenskog o gubicima života ukrajinskih vojnika usledila je neposredno nakon što je ministar odbrane rekao da je odložena polovina celokupne dosadašnje zapadne pomoći Ukrajini odložena, što, kako je rekao, košta života i teritorije.

"U ovom trenutku, posvećenost (Zapada) ne prati i isporuku pomoći", rekao je Rustam Umerov u televizijskom obraćanju u nedelju.

Umerov je rekao da nedostatak oružja i municije dovodi Ukrajinu u još nepovoljniji položaj "u matematici rata".

"Radimo sve što je moguće i nemoguće, ali nam smanjivanje snabdevanja nanosi štetu", rekao je on.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je u novembru da planovi za isporuku milion artiljerijskih granata do marta neće biti ispunjeni.

U januaru je Evropska unija (EU) saopštila da će nešto više od polovine ovih sredstava stići u Ukrajinu do roka i da pun obećani iznos neće biti prebačen do kraja 2024.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj okrivio je nedostatak proizvodnih kapaciteta, ali je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da saveznici pojačavaju proizvodnju.

Kijev je često zamerao zapadnim saveznicima da ne dostavlja dovoljno oružja, municije i vojne opreme da bi mogao da se odupre Rusiji.

Zelenski je govorio da je prošle godine odlagana ukrajinska kontraofanziva upravo nedostatak oružja.

Ta kontraofanziva, kada je počela, nije donela Kijevu nikakve rezultate.

I za gubitak Avdejevke, Zelenski je delimično okrivio slabljenje zapadne podrške u oružju.

Predsednik SAD Džozef Bajden okrivio je Kongres da je zbog blokade novog paketa vojne pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara dovelo do pada Avdejevke.

Iz Brisela su rekli da su za dve godine, Kijevu dali čak 160 milijarde pomoći.

Pomoć Amerike takođe se meri u desetinama milijardi dolara.

Zapadni zvaničnici tvrde da se ne muči samo Ukrajina sa sredstvima za nastavak ratovanja, već i Rusija.

Oni tvrde da i Rusija ima problema da obezbedi dovoljno municije i oružja.

Kapaciteti ruske domaće proizvodnje municije trenutno su nedovoljni za zadovoljenje potreba ukrajinskog sukoba", tvrdi neimenovani zapadni zvaničnik.

U međuvremenu, šef ukrajinske službe bezbednosti rekao je u nedelju da je prošle godine "otkriveno 47 ruskih špijunskih mreža koje deluju u Ukrajini".

Vasil Manjuk je dodao da je više od 2.000 osumnjičenih "izdajnika" uhapšeno od početka ruske invazije.

Pogledajte i ovaj video: Opasan beg od mobilizacije u Ukrajini

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.