Rusija daje Unesku dva miliona dolara za kosovske manastire

Izvor: Politika, 29.Nov.2010, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija daje Unesku dva miliona dolara za kosovske manastire

MOSKVA/PARIZ – Rusija i Unesko su potpisali sporazum koji će Rusiji omogućiti da uplati dva miliona dolara za obnavljanje četiri pravoslavna objekta na Kosovu, prenose ruske agencije.

Sporazum o uplati ruskih sredstava Unesku, potpisale su generalni direktor Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu Irina Bokova i ambasadorka Rusije u toj organizaciji Eleonora Mitrofanova.

U junu ove godine, premijer Vladimir Putin potpisao je sporazum o izdvajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sredstava, prema kojem Rusija treba da prevede na račun Uneska do dva miliona dolara kao dobrovoljni prilog za Kosovo, navodi RIA Novosti, precizirajući da je Kosovo „Republika Srbija”.

Spomenici koji treba da budu obnovljeni su, kako se navodi, bili izabrani zajedno sa srpskom stranom i Uneskom. Reč je o Pećkoj patrijaršiji, manastirima Dečani i Gračanica i crkvi Bogorodice Ljeviške, koji su pod zaštitom Uneska.

„Nadam se da će radovi uskoro početi, jer znamo šta treba da se radi, planovi postoje, i već su utvrđeni spomenici”, kazala je Mitrofanova na ceremoniji potpisivanja.

Itar-Tas prenosi navode ruskih diplomata da je odluka vlade o finansiranju tog programa doneta „u duhu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti”.

Finansiranje se realizuje u okviru međunarodne akcije koju je objavio Unesko sa ciljem pružanja humanitarne pomoći Srbiji u obnavljanju i očuvanju spomenika kulture koji su stradali tokom rata.

Tanjug

objavljeno: 29.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.