Rusija-STO: evropski aspekat

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija-STO: evropski aspekat

10.06.2011. -

Na jučerašnjem zasedanju u Moskvi, posvećenom izradi pozicije Rusije prilikom stupanja u STO, premijer Vladimir Putin istakao je: sva složena, sporna pitanja su rešena. On je uverio ruski biznis da će osetljive pozicije naše ekonomije, u strogom skladu sa normama organizacije, biti zaštićene. Multilateralna radna grupa nastavlja rad. Da li ima još nerešenih problema, pitali smo direktora Informacionog biroa za pridruživanje Rusije STO, profesora >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Visoke škole ekonomije Alekseja Portanskog.

Ostaju pitanja koja su se nametala i ranije. To je obim direktne podrške poljoprivrede od strane države, određivanje uvoznih kvota za mesnu produkciju, pitanje industrijskog sklapanja automobila. I, naravno, ostaje da se doradi glavni dokument, tačnije referat radne grupe, na osnovu kojeg ćemo postati članovi svetskog trgovinskog kluba.

Putin je uverio da će stupanjem u STO biti primenjeni svi instrumenti zaštite domaćeg proizvođača, između ostalog više stope carinskih taksi. O kojim granama je u prvom redu reč?

Pitanje nivoa carinskih tarifa je osnovno, govori Aleksej Portanski. Posle dugotrajnih pregovora pošlo nam je za rukom da odbranimo one pozicije koje će, kako smatramo, zaštititi naše poljoprivredne proizvođače, sferu hemijske industrije, trgovinu mineralnim đubrivom, i naravno, produkciju metalurške industrije. Tačnije, tamo gde se naši proizvošači najčešće podvrgavaju diskriminacionim merama. Premijer je naveo već poznatu cifru – 2,5 milijarde dolara. Takvi su gubici koje snose naše kompanije izvoznici zbog nesavesne konkurencije na spoljnim tržištima. I na evropskom – najznačajnijem za Rusiju. Jer na trgovinu sa EUotpada preko 50% spoljne robne razmene RF.

Danas u trgovini sa Rusijom evropljane, čini se, više brine nešto drugo. Zabrana uvoza svežeg povrća zbog crevne infekcije. Zanimljivo: kao član STO da li bi Rusija mogla da se fikasno zaštiti od opasne produkcije?

Da, u tom slučaju mogli bismo da preduzmemo mere za zaštitu svog tržišta, govori Aleksej Portanski. Druga je stvar što bismo morali strogo da se pridržavamo pravila i principa svetske trgovine. A ona diktiraju: mere zaštite treba da budu adekvatne opasnosti. Težeći da efikansije zaštiti svoje građane, Rusija je uvela totalnu, a ne selektivnu, kao druge zemlje, privremenu zabranu uvoza sveg povrća iz EU.

Zbog čega su je oštro kritikovali evropski partneri. Ipak, juče je Evropski parlament podržao kanidaturu Rusije u svojstvu punopravnog člana STO. U usvojenoj rezoluciji se govori da to odgovara ekonomskim interesima evropskog biznisa.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.