Rusija, Putin i Mihail Mišustin: Šta znamo o novom premijeru Rusije

Izvor: B92, 16.Jan.2020, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija, Putin i Mihail Mišustin: Šta znamo o novom premijeru Rusije

Mišustina je za novog predsednika Vlade predložio Vladimir Putin.

Nakon ostavke Dmitrija Medvedeva, na dnevnom redu ruske Dume u četvrtak će se naći imenovanje novog predsednika Vlade.

Vladajuća partija Jedinstvena Rusija podržala je kandidaturu Mihaila Mišustina, šef Federalne poreske službe Rusije.

Mišustina je predložio predsednik Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vladimir Putin i očekuje se da će poslanici prihvatiti ovaj predlog.

Mihail Mišustin je na čelu Federalne poreske službe od 2010. godine.

Pre imenovanja na tu funkciju, bio je predsednik grupe kompanija UFG, "jedne od najvećih kompanija koje posluju u Rusiji u oblasti upravljanja imovinom i direktnim ulaganjima", navodi se u biografiji 53-godišnjeg Mišustina na sajtu poreske službe.

U državnoj službi je od 1998. godine, kada je preuzeo funkciju zamenika šefa Državne poreske službe Rusije. Od marta 1999. do marta 2004. godine bio je zamenik ministra za poreze.

U periodu 2004-2006. bio je na čelu Federalne agencije za katastar nepokretnosti, a u periodu 2007-2008. na čelu Federalne agencije za upravljanje posebnim ekonomskim zonama.

Kao i Putin, i Mišustin obožava hokej. Zvaničnik je član upravnog odbora Ruske hokejaške federacije i član nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA.

Mihail Mišustin nije najbogatiji funkcioner. Po savremenim ruskim standardima čak je i siromašan.

Na ruci je 2013. nosio sat koji je ličio na Zenith Elite Ultra Thin koji je tada mogao da se kupi za 4.200 evra.

Dve godine kasnije, levu ruku mu je ukrašavao švajcarski Tag Heuer Carrera Calibre 6 Heritage - sat koji sada može da se kupi za oko 2.800 evra.

Možda deluje da to nije mala cifra, ali poređenja radi- opozicioni političar Aleksej Navaljni objavio je da sekretara za štampu Dmitrij Peskov nosi sat vredan i do 540.000 evra.

Dojučerašnji premijer Dmitrij Medvedev podneo je ostavku i raspustio vladu samo nekoliko sati nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u parlamentu izneo planove za promenu ustava.

Iznenadna odluka ruskog predsednika dogodila se četiri godine pre kraja njegovog mandata. Prema aktuelnom ustavu, on neće moći da se ponovo kandiduje za predsednika.

U govoru pred poslanicima oba doma parlamenta, Putin je najavio da će građani glasanjem odlučiti o promenama čiji je cilj da moć predsedništva prebace na parlament.

Medvedev je izjavio da će Putinovi predlozi značajno promeniti "balans moći" izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Rusiji.

Putin je od Medvedeva tražio da pređe na funkciju zamenika predsednika Saveta za bezbednost, a nešto kasnije je za novog premijera nominovao direktora poreske službe Mihaila Mišustina.

Izvori BBC-ja iz ruske vlade kažu da ministri nisu znali šta će se desiti - jedan je rekao Putinova odluka bila "potpuno iznenađenje".

Medvedev je nekoliko godina bio premijer, a predsednik od 2008. do 2012. godina, menjajući funkcije sa Putinom, koji mu je bliski saradnik.

Ruski ustav predsednicima dozvoljava dva uzastopna mandata na vlasti.

Vlada u ostavci biće na funkciji do izbora nove.

Sekretar Jedinstvene Rusije Andrej Turčak saopštio da će ga ta stranka podržati i rekao da će Dmitrij Medvedev ostati lider stranke.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mihail Mišustin: Šta znamo o najjačem kandidatu za premijera Rusije

Izvor: Radio 021, 16.Jan.2020

Mišustina je za novog predsednika Vlade predložio Vladimir Putin...Reuters..Nakon ostavke Dmitrija Medvedeva, na dnevnom redu ruske Dume u četvrtak će se naći imenovanje novog predsednika Vlade...Vladajuća partija Jedinstvena Rusija podržala je kandidaturu Mihaila Mišustina, šef Federalne poreske...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.