Rebus ruskog predsednika

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rebus ruskog predsednika

Dmitrij Medvedev na svom video-blogu izneo ozbiljne zamerke na političke prilike u zemlji. Ako opozicija nema šansu da pobedi, ona će postati marginalna, a ako vladajuća stranka ne može da izgubi, ona će se okameniti, poručio Medvedev.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev zadao je novinarima i analitičarima prilično težak rebus, dovodeći ih u pitanje kako da protumače njegove najnovije izjave, u kojima kritikuje stanje na političkoj sceni, uključujući i vladajuću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranku, Jedinstvenu Rusiju, na čijem je čelu premijer Vladimir Putin.

Medvedev je to učinio putem svog video-bloga na Internet stranici Kremlja. Njegova kratka, ali glasna razmišljanja o stanju u zemlji, kako prenosi britanski Bi-Bi-Si, retko kada izazivaju kontroverze, ali ovoga puta izneo je ozbiljne kritike na političke prilike u zemlji.

Medvedev je rekao da politička stabilnost preti da preraste u stagnaciju i da su se simptomi zastoja već pojavili na političkoj sceni, što predstavlja veliki gubitak i za vladajuću stranku i za opozicione stranke.

"Ako opozicija nema ni najmanju šansu da pobedi u poštenoj utakmici, ona će postati marginalna. S druge strane, ako vladajuća stranka nigde i nikada ne može da izgubi, ona će se okameniti i na kraju će i ona početi da degradira, kao i svaki živi organizam koji se ne kreće", upozorio je Medvedev.

Negativne asocijacije

Poruka iz Kremlja, ocenjuje izveštač Bi-Bi-Sija iz Moskve Stiven Rozenberg, potvrđuje da je politički sistem izgrađen u poslednjih deset godina, zapravo na duži rok, nestabilan.

Kada Medvedev koristi izraz politička stagnacija, te reči će mnoge Ruse asocirati na sedamdesete godine prošlog veka, na vreme Leonida Brežnjeva, kada je Sovjetski Savez počeo da gubi orijentaciju, navodi Bi-Bi-Si.

Analitičari ocenjuju da Dmitrij Medvedev očito misli da je Rusiji potrebno više pluralizma, da opozicija treba da bude jača, a vladajuća stranka Jedinstvena Rusija manje dominantna, što pokreće pitanje da li Medvedev kritikuje dominaciju Putinove stranke ili je došlo do razlaza njih dvojice.

Analitičar u kancelariji Karnegijeve zadužbine u Moskvi Maša Lipman, tvrdi da se dvojac na čelu zemlje nije razišao, niti da se u Rusiji sprema neka ozbiljna promena.

"Ovo nije prvi put da o tome govori, mada je prvi put upotrebio takvu retoriku. U Rusiji se sledeće godine održavaju parlamentarni izbori i ovo je trenutak kada on treba da ostvari nešto od svog zalaganja za liberalizaciju", smatra Lipman.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.