RT: Vagner želi da „poseti“ Poljsku – Lukašenko

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2023, 22:57

RT: Vagner želi da „poseti“ Poljsku – Lukašenko

 
Borci iz privatne vojne kompanije (PVK) Vagner žele da „posete” Poljsku, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u nedelju.
Prema Lukašenku, članovi PVK-a žele da stignu do glavnog grada Poljske, Varšave, i grada Žešova na istoku, za koji veruju da je bio centar za snabdevanje ukrajinskih trupa vojnom opremom tokom borbi za ključni grad Donbasa, Artjomovsk (poznat i kao Bahmut). Nakon neuspelog pokušaja pobune u junu, članovima Vagnera je ponuđena mogućnost da se penzionišu, potpišu ugovore sa ruskom vojskom ili se presele u Belorusiju zajedno sa šefom grupe Jevgenijem Prigožinom. Prema Lukašenku, borci u zemlji počinju da „zabrinjavaju“ lokalne vlasti, jer žele da „odu na turneju u Poljsku“ da posete Varšavu i Žešov. „Oni znaju odakle je dolazila vojna oprema [za podršku ukrajinskim trupama] tokom borbi u Artjomovsku“, objasnio je beloruski predsednik u nedelju tokom sastanka sa Putinom. „Dakle, oni imaju unutrašnji osećaj da je Žešov problem.“ Takođe je primetio da članovi Vagnera znaju „šta se dešava u Savezu [Rusije i Belorusije]“, pa ne bi želeo da ih preseli negde dalje od centra zemlje, posebno s obzirom na to da su u, kako je on opisao, „lošem raspoloženju“. Putin je u petak izjavio da poljski lideri planiraju da formiraju koaliciju koju podržava NATO kako bi intervenisali u ukrajinskom sukobu i zauzeli delove zapadne Ukrajine. Beloruska teritorija bi takođe mogla biti ugrožena, dodao je on, obećavajući odmazdu u slučaju bilo kakve agresije na članicu Saveza.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.