RT: Tramp zaslužuje pohvalu za smanjenje tenzija sa Severnom Korejom i početak istorijskih pregovora sa Kimom - Putin

Izvor: Vostok.rs, 03.Okt.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Tramp zaslužuje pohvalu za smanjenje tenzija sa Severnom Korejom i početak istorijskih pregovora sa Kimom - Putin

Odluka Donalda Trumpa da uđe u direktne pregovore sa Severnom Korejom bio je istorijski korak koji je pomogao da se smanje tenzije na Korejskom poluostrvu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. "Čim su se SAD odlučile na direktan razgovor sa Severnom Korejom ... odustajući od uobičajene, ponekad vrlo oštre, pa čak i uvredljive retorike, odmah se pojavila nada za mirno rešenje", rekao je Putin tokom plenarnog zasedanja 16. Diskusionog kluba "Valdaj" u Sočiju, tokom kojeg se jednom godišnje okupe visoke zvanice kako bi se razgovaralo o globalnim izazovima. „Na putu ka miru između Severne i Južne Koreje još uvek ima puno problema, ali sposobnost američkog predsednika da pravi izvanredne poteze zaslužuje pohvalu“, rekao je predsednik. Decenijama su američki lideri tretirali Severnu Koreju kao "odmetnika" i potpuno ignorisali Pjongjang, rekao je Putin, dodajući da se Severna Koreja promenila u poslednje vreme.
"Gospodin Tramp je bio u stanju da napravi istorijski korak prelazeći liniju nerazumevanja i otuđenosti, sastajući se sa Kim Džong Unom i pokretanjem pregovaračkog procesa."

Tramp i Kim su prvi put održali pregovore u Singapuru u junu 2018. godine, a potom su još dva puta imali sastanke, uključujući jedan u demilitariziranoj zoni između dveju Koreja, koji je održan ove godine. Pre nego što je započeo pregovore, američki lider je čak zapretio da će upotrebiti silu protiv Severne Koreje zbog njenog vojnog nuklearnog programa i testiranja balističkih raketa. Pregovori su doveli do neke vrste deskalacije, mada su obe strane međusobno iznele optužbe da se pokušavaju potkopati mirovni pregovori. Međutim, sama činjenica pregovora pohvaljena je širom sveta, uključujući i Moskvu. Izvor: Vostok / RT
 
 
 

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PUTIN POHVALIO POTEZ TRAMPA Predsednik Rusije podržao početak pregovora SAD i Severne Koreje

Izvor: Blic, 03.Okt.2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je pohvalio predsednika SAD Donalda Trampa za, kako je rekao, istorijski potez da uđe u pregovore sa Severnom Korejom radi ublažavanja nuklearnih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.