RT: Šolc tvrdi da je spreman da razgovara sa Putinom

Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2023, 20:06

RT: Šolc tvrdi da je spreman da razgovara sa Putinom

 
Nemački kancelar Olaf Šolc je nagovestio da je spreman za nove razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ukrajinskom sukobu, istovremeno naglašavajući svoj stav da Moskva mora da učini ozbiljne ustupke Kijevu kako bi ga ubedila da sedne za pregovarački sto.
Govoreći u nedelju za nemački dnevnik Hajlbroner štime, Šolc je izjavio da je ruska kampanja protiv Ukrajine „povratak imperijalizma u Evropu“, rekavši da Berlin namerava da podrži Kijev oružjem i drugim oblicima pomoći „koliko god bude potrebno“. Međutim, ostavio je otvorena vrata diplomatskom angažmanu sa Rusijom, objašnjavajući da je sa Putinom razgovarao u prošlosti i da je spreman da to čini i u budućnosti. Ipak, „pregovori [sa Ukrajinom] zahtevaju odlučan korak od Rusije“, izjavio je kancelar, pozivajući Moskvu da povuče svoje trupe sa teritorije koju Kijev smatra svojom. Poslednji put kada su Šolc i Putin razgovarali telefonom, u decembru 2022. godine, ruski lider se protivio „destruktivnoj politici zapadnih zemalja napumpavanjem kijevskog režima oružjem” i obezbeđivanju obuke ukrajinske vojske. Ova podrška je navela Ukrajinu da odbije bilo kakvu vrstu razgovora sa Rusijom, saopštio je Kremlj. U međuvremenu, nemački lider je u junu signalizirao da želi ponovo da razgovara sa Putinom; međutim, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da ruski lider u to vreme nije imao takve planove. Rusija ostaje pri stavu da je otvorena za razgovore sa Kijevom. Međutim, prošle jeseni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zabranio je pregovore sa sadašnjim rukovodstvom u Moskvi nakon što su četiri bivša ukrajinska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji. Zelenski je kasnije izneo sopstvenu formulu mira, zahtevajući da Rusija povuče sve svoje trupe sa teritorije na koju Ukrajina polaže prava, kao i pozivajući na sud koji bi gonio Moskvu za navodne ratne zločine. Rusija je odbacila predlog kao nerealan. Šolc je signalizirao da je spreman da razgovara sa Rusijom nakon što je Bild u subotu objavio da je nemačka vlada pristala da udvostruči iznos vojne pomoći Ukrajini sa 4 na 8 milijardi evra (4,3 do 8,6 milijardi dolara) 2024. Rusija je više puta upozoravala Zapad protiv slanja oružja, tvrdeći da će to samo produžiti sukob i učiniti Zapad direktnim učesnikom u neprijateljstvima.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.