RT: Ruska ekonomska aktivnost na visokom nivou – Putin

Izvor: Vostok.rs, 13.Feb.2024, 01:10

RT: Ruska ekonomska aktivnost na visokom nivou – Putin

Ekonomska aktivnost u Rusiji na početku godine ostaje jaka, izjavio je predsednik Vladimir Putin, dodajući da je situacija u skladu sa očekivanjima vlade.
Govoreći na sednici Vlade o ekonomskim pitanjima, predsednik je ukazao na jaku potražnju potrošača, ocenivši da je izuzetno važno održavati ravnotežu između težnje ekonomskog razvoja i stabilnosti cena. „Ostaje jaka potražnja potrošača – otprilike ista kao u četvrtom kvartalu prošle godine. I veoma je važno da to pozitivno utiče na raspoloženje i planove domaćeg poslovanja“, izjavio je on. Prema rečima predsednika, povećanje prihoda Rusa i poboljšanje kvaliteta života u zemlji ostaju prioritet za vlasti. „Naš glavni zadatak, naš apsolutni prioritet je povećanje prihoda i kvaliteta života građana, blagostanje ruskih porodica“, izjavio je predsednik. „Sada ulazimo u završnu fazu rada na planu socio-ekonomskih akcija za narednih šest godina“, dodao je Putin. Prema Putinovim rečima, deficit saveznog budžeta u januaru 2024. bio je za 1,3 triliona rubalja manji (14,2 milijarde dolara) nego u 2023. i iznosio je 3,3 milijarde dolara. „Ovo je ozbiljan pokazatelj.“ Predsednik je poručio Vladi da posebnu pažnju posveti obuzdavanju inflacije i pohvalio postupke Centralne banke u borbi protiv rasta cena. „Krajem januara ona je (inflacija) iznosila 7,2 odsto na godišnjem nivou, ali, naravno, znamo da su potrošačke cene na kraju prošle godine porasle za 7,4 odsto. Pa, došlo je do smanjenja inflacije“, izjavio je Putin. Ruska ekonomija je 2023. godine na kraju porasla iznad svetskog proseka, pri čemu je BDP zemlje porastao za 3,6 odsto, dodao je predsednik, pozivajući se na najnovije zvanične podatke. Svetski prosek je tri odsto, napomenuo je on i dodao da su ekonomije razvijenih zemalja u proseku porasle za 1,5 odsto. Putin je takođe istakao da je ruska industrijska proizvodnja za ovu godinu porasla za 3,5%, dok je proizvodnja dodala 7,5%. „U oblastima kao što su proizvodnja računara, aviona, brodova, nameštaja, električne opreme i vozila, zabeležene su dvocifrene stope rasta“, izjavio je predsednik.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.