RT: Putin se sastao sa predsednikom Južnog Sudana

Izvor: Vostok.rs, 28.Sep.2023, 16:59

RT: Putin se sastao sa predsednikom Južnog Sudana

 
Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u četvrtak u Kremlju sa predsednikom Južnog Sudana Salvom Kirom Majarditom. Sastanak je okarakterisan sa obe strane kao prilika za razvoj bilateralnih veza.
„Odnosi između naših zemalja se razvijaju veoma intenzivno; bili smo jedna od prvih zemalja koja je priznala suverenitet i nezavisnost Južnog Sudana. I moram da kažem da verujemo da još mnogo toga treba da se uradi, posebno u oblasti ekonomskog razvoja“, izjavio je Putin tokom sastanka. „Istina je da je ovo samo početak. Imamo mnogo dobrih prilika u raznim oblastima, uključujući energetiku“, dodao je on. Ruski lider je izjavio da veruje da će razvoj rafinerija nafte u Južnom Sudanu uz učešće ruskih kompanija ojačati trgovinske i ekonomske veze. Rusija će pružiti pomoć kako bi pomogla Južnom Sudanu da reši svoju unutrašnju političku situaciju i osigura bezbednost, izjavio je Putin. „Svesni smo, naravno, da je put napred da se obezbedi bezbednost, da se reše svi problemi i teškoće koje su vas zadesile od davnina. Zbog toga ćemo učiniti sve da vas podržimo u tom pravcu“, izjavio je on. Ruski predsednik je dodao da očekuje da će se dalje razgovarati o pitanjima regionalne stabilnosti i bezbednosti. U međuvremenu, Kir je izjavio da „situacija u svetu pokazuje da niko ne može preživeti ili uspeti sam“ i da Južni Sudan nije izuzetak. Napomenuo je da je njegova zemlja najmlađa nacija na planeti i da „treba da ima jake, uticajne prijatelje“, od kojih je jedna Rusija. „Ne vidimo alternative prijateljstvu sa vama“, dodao je on. Južni Sudan je stekao nezavisnost od Sudana 2011. godine, ali se ubrzo nakon toga našao uvučen u građanski rat izazvan političkim rivalstvom između Kira i njegovog bivšeg potpredsednika Rika Mačara. Zaraćene frakcije su postigle sporazum o podeli vlasti u avgustu 2018. Južnosudanski predsednik posetio je Rusiju na prvom samitu Rusije i Afrike u Sočiju 2019. Tokom drugog samita, koji je održan u Sankt Peterburgu prošlog jula, Putin je izjavio da Afrika postaje novi centar moći i njena politička i ekonomska uloga se eksponencijalno širila.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Putin objašnjava, ali ne vredi: "Ovako, gospodine predsedniče" VIDEO

Izvor: B92, 29.Sep.2023, 11:34

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u Kremlju sa predsednikom Južnog Sudana Salvom Кirom, koji boravi u zvaničnoj poseti Moskvi...Кir je u Кremlj stigao sa crnim šeširom širokog oboda i štapom, a kamere su zabeležile kako nikako nije uspeo da namesti slušalicu za prevod pre nego što...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.