RT: Putin potpisao dekret kojim se suspenduje učešće Rusije u Sporazumu o likvidaciji raketa

Izvor: Vostok.rs, 04.Mar.2019, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Putin potpisao dekret kojim se suspenduje učešće Rusije u Sporazumu o likvidaciji raketa

Izvor: Vostok / RT Predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se proglašava suspenzija učešća Rusije u Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, što je potez koji je objavljen nakon slične odluke SAD-a. Sporazum o kontroli naoružanja trebao je isteći za manje od šest meseci.
Rusija stavlja na led sporazum iz doba Hladnog rata, koji je rezultirao značajnom demilitarizacijom evropskog kontinenta. SAD će biti formalno obaveštene o odluci. Sporazum se može obnoviti ako SAD "eliminišu ranije povrede svojih obaveza" prema Sporazumu, navodi se u saopštenju Kremlja. U suprotnom, Sporazum će nakon isteka vremena jednostavno prestati da postoji. Sporazum je stupio na snagu 1988. godine i zabranio je i Sovjetskom Savezu i SAD-u da razvijaju i koriste kopnene rakete i balističke rakete dometa od 500 do 5.500 km. Sporazum je potpisan kako bi se smanjila napetost u Evropi, gde su obe zemlje imale desetine takvih raketa, što je predstavljalo rizik od slučajne nuklearne razmene vatre. Raketama je bilo potrebno samo nekoliko minuta da dostignu svoje ciljeve, ostavljajući veoma malo vremena drugoj strani da odluči da li je otkriveni napad stvaran, koji bi zahtevao trenutnu odmazdu, ili je lažna uzbuna. Očuvanje Sporazuma ugroženo je više od jedne decenije, pri čemu su se obe strane žalile da druga ne poštuje njegove odredbe. SAD tvrde da je Rusija tajno razvila raketu koja krši Sporazum, što Moskva demantuje. Rusija takođe ima dve velike žalbe. Jedna je da SAD upotrebljavaju rakete srednjeg dometa u razvoju protivraketne odbrane, što znači da koristi i testira zabranjene rakete. Druga žalba je stvaranje "Edžis ešor", kopnene verzije PRO sistema, koji pored raketnih presretača može ispaljivati krstareće rakete "Tomahavk". SAD insistiraju da su lanseri u Rumuniji i Poljskoj čisto defanzivni, ali Moskva ih vidi kao potencijalne lansirne rampe za napad na rusku teritoriju. Prošle godine, Trampova administracija je objavila da će se, ukoliko Rusija ne uništi svoje zalihe projektila, za koje SAD tvrde da krše ugovor, Vašington povući iz Sporazuma. Pošto pregovori nisu uspeli da reše situaciju, Sjedinjene Američke Države su početkom februara objavile svoju formalnu suspenziju ugovora. Rusija je saopštila da će učiniti isto i optužila SAD za dvoličnost, saopštivši da Vašington koristi svoju tvrdnju o ruskoj raketi kao izgovor za odustajanje od Sporazuma, koji im više ne odgovara. Moskva je saopštila da nema nameru da gradi i koristi rakete srednjeg dometa na nuklearnoj bazi na svojoj zemlji, osim ako SAD to ne urade prve. Ali ako se to dogodi, Rusija ima i tehnologiju i proizvodne kapacitete da brzo reaguje i obnovi paritet u nuklearnim snagama, upozorio je Putin u svom polednjem obraćanju. On je upozorio da će ruske rakete biti usmerene ne samo na američke rakete u Evropi, već i na "centre odlučivanja" iz kojih bi mogla biti izdata naredba za izvršenje udara protiv Rusije.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Nemačka želi da proširi Sporazum o raketama na Kinu nakon što su ga SAD napustile

Izvor: Vostok.rs, 05.Mar.2019, 10:37

Nemačka je saopštila da bi Rusija trebalo da nagovori Kinu da se pridruži Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dommeta , navodeći u tom smislu opasnost za Rusiju od kineskih raketa, u zadnjem pokušaju da spasi Sporazum koji je već odbačen od strane SAD, usled razvoja i modernizacije...

Nastavak na Vostok.rs...

Snimak rakete, bez rakete: Kako Amerika pokušava da dokaže da Rusija "krši" Sporazum o likvidaciji raketa

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2019

Pokušavajući da dokažu da Rusija krši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, SAD su pokazale snimke sa običnih komercijalnih satelita, saopštio je izvor upoznat sa situacijom..Na snimku se vidi neki objekat na zemlji koji liči na stacionarni lansirni sistem, ali ne i sama raketa,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.