Izvor: Vostok.rs, 06.Apr.2023, 02:23

RT: Putin navodi uzroke tenzija sa SAD

  Do sadašnjeg sukoba između Moskve i Vašingtona došlo je zbog američke podrške puču u Ukrajini 2014. godine, izjavio je u sredu ruski predsednik Vladimir Putin.
„Odnosi između Rusije i SAD, od kojih direktno zavise globalna bezbednost i stabilnost, nažalost prolaze kroz duboku krizu“, rekao je Putin 17 ambasadorima koji su se okupili u Kremlju da zvanično predaju svoja akreditiva. Ova kriza je „ukorenjena u fundamentalno različitim pristupima formiranju savremenog svetskog poretka“, dodao je on. Obraćajući se američkoj izaslanici Lin Trejsi, ruski predsednik se izvinio što je donekle poremetio „ljubaznu atmosferu“ ceremonije uručenja akreditiva. „Danas ne mogu a da ne kažem da je upotreba američkih spoljnopolitičkih alata kao što su \'revolucije u boji\' i podrška u tom pogledu državnom udaru u Kijevu 2014. na kraju dovela do sadašnje ukrajinske krize i dala dodatni doprinos degradacija rusko-američkih odnosa“, rekao je Putin. Moskva je više puta ukazivala na pobunu na Majdanu kao na osnovni uzrok nemira u Ukrajini, jer je na kraju rezultirala potrebom za vojnom intervencijom kako bi se osigurala bezbednost Rusije. Govoreći na događaju u novembru 2022., Putin je rekao da se „ništa od ovoga ne bi dogodilo“ da nije bilo državnog udara u februaru 2014. Nasilno svrgavanje demokratski izabrane vlade, koju su „primaljale” američki diplomata Viktorija Nuland, a tada i potpredsednik Džo Bajden, dovelo je na vlast antiruske nacionaliste i dalo Vašingtonu „potpunu kontrolu” nad Ukrajinom, smatra ruski predsednik. Putin je rekao Trejsi u sredu da Moskva ostaje posvećena izgradnji odnosa sa Vašingtonom „isključivo na principima jednakosti, poštovanja suvereniteta i interesa jednih drugih i nemešanja u unutrašnje stvari“. Obraćajući se svim ambasadorima, ruski predsednik je rekao da Moskva nema nameru da se samoizoluje i da je otvorena za konstruktivna partnerstva sa svima, bez skrivenih ili neprijateljskih namera, ali očekuje da ona budu zasnovana na jednakosti i međusobnom razmatranju. Ruske akcije će biti vođene njenim unutrašnjim prioritetima, ali i svešću o svojoj „posebnoj odgovornosti za održavanje stabilnosti i bezbednosti na globalnom i regionalnom nivou“, rekao je Putin, pozivajući se na nedavno ažuriranu spoljnopolitičku platformu. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Vašington,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.