RT: Putin je bio u pravu po pitanju ekonomije 2023. godine – bivša austrijska ministarka

Izvor: Vostok.rs, 02.Jan.2024, 00:55

RT: Putin je bio u pravu po pitanju ekonomije 2023. godine – bivša austrijska ministarka

 
Ruski predsednik Vladimir Putin bio je u pravu kada je prošlog leta sugerisao da će njegova zemlja prestići Nemačku na listi vodećih ekonomija po paritetu kupovne moći (PPP) uprkos zapadnim sankcijama, izjavila je bivša ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl.
U intervjuu u nedelju, Knajsl je ocenila prošlu godinu, napominjući da je Rusija postigla snažne rezultate kako na bojnom polju u borbi protiv Ukrajine, tako i na ekonomskom frontu. „Ekonomska plima se preokrenula u junu 2023... kada je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Putin istakao da je Rusija šesta među deset najvećih ekonomskih sila, ali da bi mogla da pretekne Nemačku“, podsetila je ona, napominjući da se to dogodilo dva meseca kasnije. „Ovo je događaj ekonomske politike“, dodala je bivša ministarka. Knajsl, koja se prošle godine preselila u Sankt Peterburg da bi se fokusirala na svoj rad kao šef istraživačkog centra za geopolitička ključna pitanja Rusije, mislila je na Putinov govor na forumu, kada je predsednik izjavio da je siguran da će Rusija zadržati 6. mesto na listi najvećih ekonomija na osnovu PPP. Međutim, on je takođe sugerisao da bi „Rusija mogla da napreduje dalje u rejtingu“, navodeći negativne trendove u Nemačkoj na petom mestu, uključujući prognoze ekonomskog pada, rastuće inflacije i nezaposlenosti. Putin je u avgustu objavio da je Rusija postala peta najveća ekonomija na svetu uprkos mnogim pesimističnim projekcijama. Otprilike u isto vreme, Svetska banka je objavila izveštaj u kojem se navodi da je ruski BDP meren PPP premašio 5 biliona dolara u 2022. godini, malo nadmašivši nemački. Što se tiče zastoja između NATO-a i Rusije, Knajsl je napomenula da je jedan od najvećih događaja u godini bila ukrajinska kontraofanziva, koja je počela početkom juna, ali je, prema vojnim procenama, „neuspela, barem donekle“. Zvaničnici u Moskvi su izjavili da Kijev nije uspeo da zadobije značajnije teritorije, procenjujući ukrajinske gubitke na oko 160.000 od početka leta.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.