RT: Putin istakao željene principe međunarodnih odnosa

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2023, 14:22

RT: Putin istakao željene principe međunarodnih odnosa

Ruski predsednik Vladimir Putin je naveo šest ključnih principa na kojima treba graditi međunarodne odnose. Predsednik je to izneo u četvrtak dok je govorio u Međunarodnom diskusionom klubu Valdaj u Sočiju.
Moskva razume šta želi da postigne kada je u pitanju izgradnja međunarodnih odnosa, naveo je Putin, ali je priznao da je tako složen proces veoma teško predvideti i da „život može i sigurno će napraviti svoje izmene“. Ruski predsednik je potom izneo šest tačaka za koje veruje da bi trebalo da budu osnova za međunarodne odnose. „Želimo da živimo u otvorenom, međusobno povezanom svetu u kome niko nikada neće pokušavati da podigne veštačke barijere za komunikaciju, kreativnost i prosperitet ljudi“, izjavio je Putin i dodao da Moskva nastoji ne samo da očuva svetsku raznolikost, već da rekao da je raznolikost „temelj univerzalnog razvoja“. Rusija takođe veruje da svetske zemlje moraju imati „maksimalnu zastupljenost“, tako da nijedna nacija ne može da tvrdi svoju volju ni nad jednom drugom. „Niko nema pravo i ne može vladati svetom za druge ili u ime drugih. Svet budućnosti je svet kolektivnih odluka koje se donose na onim nivoima na kojima su najefikasnije i od onih učesnika koji su zaista sposobni da daju značajan doprinos rešavanju konkretnog problema“, objasnio je on. Rusija takođe veruje u princip bezbednosti za sve, koji bi obezbedio „trajan mir, izgrađen na poštovanju interesa svih, od ogromnih, velikih država do malih zemalja“, izjavio je predsednik. „Decenijama govorimo o nedeljivosti bezbednosti, o tome da je nemoguće obezbediti bezbednost jednih na račun bezbednosti drugih. Zaista, harmonija u ovoj oblasti je dostižna. Samo treba da ostavite po strani ponos, aroganciju i prestanete da gledate na druge kao na drugorazredne partnere ili kao na izopštenike ili divljake“, izjavio je Putin. Naglasio je važnost „univerzalne pravde“, izjavljujući da nijedan narod ne treba da bude eksploatisan od strane drugog. „Svima treba omogućiti pristup prednostima savremenog razvoja, a pokušaji da se on ograniči za bilo koju zemlju ili narod treba smatrati aktom agresije, upravo tako“, objasnio je predsednik. Na kraju, Putin je istakao jednakost, jer „niko nije spreman da se povinuje, da svoje interese i potrebe učini zavisnim od bilo koga, a posebno od bogatijih i moćnijih“. „Ovo nije samo prirodno stanje međunarodne zajednice; to je suština celokupnog istorijskog iskustva čovečanstva“, zaključio je ruski predsednik.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.