RT: Putin dao komentar o padu Prigožinovog aviona

Izvor: Vostok.rs, 25.Avg.2023, 00:11

RT: Putin dao komentar o padu Prigožinovog aviona

 
Jevgenij Prigožin je bio čovek mnogih talenata koji je dao „značajan doprinos” borbi protiv neonacista u Ukrajini, izjavio je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući avionsku nesreću u kojoj je navodno poginuo šef Vagner grupe.
U razgovoru sa novinarima u Kremlju, Putin je izjavio da poznaje Prigožina od ranih 1990-ih i opisao ga kao „čoveka komplikovane sudbine“. „Napravio je ozbiljne greške u svom životu, ali i postigao rezultate. Za sebe, kao i za našu zajedničku stvar, kada sam to tražio od njega ovih poslednjih meseci“, dodao je Putin. On je opisao Prigožina kao „talentovanog biznismena“ koji je radio u Rusiji i Africi baveći se naftom, gasom, plemenitim metalima i draguljima. Putin je izjavio da se Prigožin očigledno upravo vratio iz Afrike i sastao sa nekim ruskim zvaničnicima. Prigožin je bio na listi putnika privatnog aviona Embraer koji se srušio u sredu u Tverskoj oblasti, na putu od Moskve do Sankt Peterburga. Poginulo je svih sedam putnika i tri člana posade. Vlasti i dalje rade na identifikaciji tela, ali se pretpostavlja da je Prigožin među njima, zajedno sa šest drugih vođa Vagnera. Putin je izrazio iskreno saučešće njihovim porodicama i obećao da će istraga o nesreći biti temeljna. Incident se dogodio tačno dva meseca nakon Vagnerove neuspele pobune protiv ruske vojske. Prigožin je optužio rusko Ministarstvo odbrane da je napalo bazu Vagner i poslao konvoj vojnika ka Moskvi, dok je preuzeo vojno komandno mesto u Rostovu na Donu. Putin je osudio pobunu kao ravnu izdaji i pokrenuo krivični postupak protiv Prigožina. Optužbe su, međutim, odbačene u roku od nekoliko dana, pošto je Prigožin pristao da raspusti veći deo Vagnera i ode sa ostatkom u Belorusiju i Afriku, kao deo dogovora koji je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Tri scenarija: Ko bi mogao biti odgovoran za pogibiju Prigožina?

Izvor: Danas, 25.Avg.2023

Jevgenij Prigožin, bombastični vođa plaćeničkog odreda Vagner koji je predvodio neuspešnu pobunu protiv ruskog ministarstva odbrane ranije ovog leta, verovatno je poginuo u padu privatnog aviona u blizini Moskve u sredu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.