RT: Nemci bi trebalo da izbegavaju „kopiranje“ kanadskih simpatizera nacizma – Putin

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2023, 22:30

RT: Nemci bi trebalo da izbegavaju „kopiranje“ kanadskih simpatizera nacizma – Putin

 
Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Nemce da pokušavajući da izopšte bivšeg kancelara Gerharda Šredera zbog njegovih veza sa Moskvom, na kraju ponavljaju grešku kanadskog parlamenta, koji je aplaudirao nacističkom SS veteranu.
U intervjuu koji je u nedelju objavio novinar Pavel Zarubin, ruski lider je zamoljen da prokomentariše pokušaje da se stigmatizuje Šreder, koji je nedavno ponovio da mu Putin ostaje prijatelj uprkos tome što njih dvojica imaju suprotne stavove o sukobu u Ukrajini. Bild je nedavno izvestio da je Šreder na ceremoniji obeležavanja 33. godišnjice ujedinjenja Nemačke sedeo što dalje od sadašnjeg kancelara Olafa Šolca. „Znate, nedavno smo bili svedoci užasnog incidenta u kanadskom parlamentu gde je nacista dobio aplauz... Što ste dalje od Šredera, bliži ste Entoniju Roti, [bivšem] lideru kanadskog parlamenta koji je simpatizer nacista“, izjavio je Putin. Zatim je ponovio istu poruku na nemačkom. „U Nemačkoj ima mnogo pristojnih ljudi i siguran sam da će to mnogi čuti“, zaključio je on. Putin, koji je na početku svoje karijere služio kao operativac KGB-a u Drezdenu, tečno govori nemački. Komentari ruskog lidera odnose se na nedavnu kontroverzu oko Jaroslava Hunke, 98-godišnjeg Ukrajinca-Kanađanina i veterana 14. Vafen grenadirske divizije SS-a koju je formirala nacistička Nemačka tokom Drugog svetskog rata, koji je dobio ovacije u kanadskom parlamentu. U to vreme, tadašnji predsednik Predstavničkog doma Entoni Rota ga je predstavio kao „heroja... koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa“. Međutim, incident je izazvao žestoku reakciju ne samo u Moskvi, već i u brojnim zapadnim zemljama, pre svega u Poljskoj koja je u velikoj meri stradala pod nacističkom politikom Holokausta. Nakon kontroverze, Rota je bio primoran da podnese ostavku. Šreder, koji je bio kancelar između 1998. i 2005. godine, uspostavio je bliske veze sa Putinom tokom njegovog mandata. Nakon što mu je završena kancelarska funkcija, državnik se pridružio upravnom odboru kompanije koja upravlja sada nepostojećim gasovodima Severni tok koji povezuju Nemačku i Rusiju. Veze bivšeg kancelara sa Rusijom bile su široko kritikovane, što je dovelo do toga da su mu prošle godine oduzete parlamentarne privilegije. Neki nemački poslanici su predložili i njegovo izbacivanje iz Socijaldemokratske partije, ali bezuspešno. U intervjuu za Berliner cajtung objavljenom u petak, Šreder je takođe tvrdio da, iako je Kijev bio otvoren za ustupke Rusiji na početku sukoba, oni nisu pristali na mir jer Vašington neće dozvoliti bilo kakve kompromise.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.