RT: Kim Džong Un će se sastati sa Putinom u Rusiji – mediji

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2023, 21:52

RT: Kim Džong Un će se sastati sa Putinom u Rusiji – mediji

 
Severnokorejski lider Kim Džong Un planira da otputuje u Rusiju i sastane se sa predsednikom Vladimirom Putinom ovog meseca, objavili su u ponedeljak Njujork tajms i Asošiejted pres, pozivajući se na američke i „savezničke” zvaničnike.
Kako prenosi Njujork tajms, Kim namerava da otputuje u grad Vladivostok, na ruskoj pacifičkoj obali, „verovatno oklopnim vozom“, gde će oba lidera prisustvovati godišnjem Istočnom ekonomskom forumu (EEF), koji je zakazan za od 10. do 13. septembra, dodajući da Kim planira da poseti rusku pomorsku bazu. Ni Moskva ni Pjongjang nisu komentarisali ovo pitanje. Kim, koji retko napušta zemlju i uglavnom putuje vozom, poslednji put se sastao sa Putinom u Vladivostoku 2019. godine. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu došao je u iznenadnu posetu Pjongjangu u julu, gde su on i Kim prisustvovali vojnoj paradi povodom 70. godišnjice završetka Korejskog rata 1950-1953. Šojgu je kasnije izjavio da je Moskva otvorena za održavanje zajedničkih vežbi sa Severnom Korejom. Šojgu je Kimu preneo i „ličnu poruku“ Putina, navodi Kremlj. Njujork tajms je citirao izvore koji tvrde da je Kim planirao da razgovara o „mogućnosti isporuke Rusiji više oružja za njen rat u Ukrajini i drugu vojnu saradnju“. Izveštaj je usledio nakon što su SAD prošle godine tvrdile da Severna Koreja tajno šalje granate Rusiji. Optužbe su demantovali Kremlj, a kasnije i Aleksandar Macegora, ruski ambasador u Pjongjangu. Severna Koreja je dosledno upozoravala da bi isporuke američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini mogle da izazovu „nuklearni rat“. Pjongjang je takođe optužio SAD za orkestriranje ukrajinskog sukoba i sukoba između NATO-a i Rusije.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusiji municija, Severnoj Koreji hrana: Zašto bi Kim i Putin želeli da se sretnu?

Izvor: Danas, 06.Sep.2023, 11:14

Severnokorejski lider Kim Džong Un mogao bi da otputuje u Rusiju na samit sa predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je američki zvaničnik, piše Al Džazira.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.