RT: Izgradnja hipersoničnog „Avangarda“ je poput lansiranja prvog veštačkog satelita na svetu - Putin

Izvor: Vostok.rs, 20.Feb.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Izgradnja hipersoničnog „Avangarda“ je poput lansiranja prvog veštačkog satelita na svetu - Putin

Izvor: Vostok / RT Predsednik Vladimir Putin je uporedio razvoj ruskog najsavremenijeg hipersoničnog sistema "Avangard" sa lansiranjem prvog veštačkog satelita "Sputnik-1" 1957. godine koji je napravio Sovjetski Savez. Tajanstveno vrhunsko oružje pokazalo je tehnološke mogućnosti Rusije, rekao je Putin u svom godišnjem obraćanju Saveznoj skupštini. "Donedavno se činilo da Rusija ne može da napravi proboj u tehnologiji odbrane, ali mi smo to učinili", istakao je predsednik.  
"Na primer, razvoj hipersoničnog "Avangarda" podjednako je važno kao lansiranje prvog veštačkog satelita."
Malo se zna o "Avangardu" koji je ruska vojska uspešno testirala početkom ove godine. Najviši ruski zvaničnici bacili su malo svetla na tajni projekat, saopštivši medijima da je najnoviji test pokazao da može leteti neverovatnih 27 maha, što je ekvivalentno preko 30.000 km/h. Hiperzvučna jedrilica je bojeva glava koja može da leti kroz atmosferu pri izuzetno velikim brzinama. Kina, SAD i Rusija smatraju se najnaprednijim zemljama koje imaju hipersonične tehnologije, a Moskva tvrdi da je vodeća u trci sa "Avangardom". Sovjetski Savez je lansirao "Sputnik-1" u eliptičnu nisku Zemljinu orbitu 4. oktobra 1957. godine, te je kružio oko Zemlje tri nedelje, pre nego što su njegove baterije bile istrošene. Sa prečnikom od 58 cm, "Sputnik" je bio opremljen sa četiri spoljne radio antene za emitovanje radio signala.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.