RT: Afrički lider zahvaljuje Putinu na podršci u vezi sa sankcijama

Izvor: Vostok.rs, 11.Sep.2023, 15:25

RT: Afrički lider zahvaljuje Putinu na podršci u vezi sa sankcijama

Privremeni predsednik Malija, Asimi Goita, razgovarao je u nedelju sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, tokom kojih je zahvalio Kremlju što je stavio veto na predlog Saveta bezbednosti UN za produženje međunarodnih sankcija toj afričkoj zemlji.
Tokom razgovora, Putin je takođe izrazio saučešće zapadnoafričkoj naciji nakon nedavnog napada islamističkih militanata na vojnu bazu i putnički brod na severoistoku Malija. U napadu su poginule najmanje 64 osobe. „Dvojica lidera su imala sadržajnu razmenu mišljenja o praktičnim merama za dalji razvoj saradnje Rusije i Malija u različitim oblastima, kao što su trgovina, ekonomija i humanitarne sfere, kao i o naporima za borbu protiv terorizma“, saopštio je Kremlj. Moskva je prošlog meseca blokirala obnavljanje sankcija UN protiv Malija, okončavajući režim koji je dozvolio svetskom telu da nametne ograničenja putovanja i zamrzavanje imovine nad vlastima afričke zemlje, koja je optužena za kršenje mirovnog sporazuma iz 2015. godine. Savet bezbednosti UN uspostavio je režim da izvrši pritisak na zvaničnike Malija da sprovedu Sporazum o miru i pomirenju iz 2015, sankcionišući osam osoba. Predlog Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata da se sankcije i mandat Ekspertske grupe UN nad Malijem produže do avgusta i septembra 2024. propao je zbog prigovora Moskve. Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzia objasnio je da je predlog ignorisao zabrinutost i Bamaka i Moskve. U ponedeljak je vojni vladar Bamaka objavio na Tviteru da je pozvao Putina da mu zahvali na „podršci Rusije tokom glasanja u Savetu bezbednosti UN o sankcijama Maliju“. „Razgovarali smo o ekonomskoj saradnji i borbi protiv terorizma. On je istakao potrebu da se situacija u Nigeru reši političkim i diplomatskim putem“, naveo je Goita. Putin je u avgustu razgovarao sa Goitom o nedavnom puču u Nigeru, koji je pokrenuo ekonomske i finansijske sankcije. Ruski predsednik je ponovio poziv Kremlja na mirno rešenje političke krize u bivšoj francuskoj koloniji, pošto su regionalne vlasti zapretile da će upotrebiti vojnu silu za uspostavljanje demokratskog poretka.  

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.