Putinu saveznici okreću leđa? Uhapsićemo ga ako dođe

Izvor: B92, 29.Apr.2023, 17:22

Putinu saveznici okreću leđa? "Uhapsićemo ga ako dođe"

Ruski predsednik Vladimir Putin biće uhapšen ako kroči u južnoafričku provinciju Zapadni Kejp tokom očekivane posete ove godine, upozorio je lider tog regiona.

"Putin dosledno i nasilno ugrožava slobode ukrajinskog naroda i onih u njegovoj zemlji koji se usuđuju da zauzmu principijelan stav protiv njegovih brutalnih postupaka", rekao je Alan Vind, šef provincije Zapadni Kejp.

Međunarodni krivični sud (ICC) je prošlog meseca izdao nalog za hapšenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Putina, koji bi trebalo da prisustvuje konferenciji BRIKS-a u Zapadnom Kejpu.

BRIKS je blok koji uključuje Rusiju, Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa rekao je ranije ove nedelje da je najavio povlačenje zemlje iz članstva u MKS, ali je njegova kancelarija odmah povukla te komentare, rekavši da je to pogrešna komunikacija i da će Južna Afrika ostati potpisnica Rimskog statuta.

Vinde je rekao da je neprihvatljivo da njegova zemlja planira da ugosti ruskog predsednika Putina na samitu BRIKS-a.

Rekao je da bi, ako Putin dođe u Zapadni Kejp, pokrajinska vlada dala da ga uhapse njeni oficiri iz Plana za sprovođenje zakona (LEAP) koji finansira vlada Zapadnog Kejpa.

"Ako južnoafrička policijska služba ne dobije uputstva da reaguje, mi ćemo", rekao je Vind, šef provincije koja uključuje turistički grad Kejptaun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.