Putinovo superoružje je promašilo? Sramota za Rusiju

Izvor: B92, 20.Dec.2023, 13:01

Putinovo "superoružje" je promašilo? "Sramota za Rusiju"

Prema britanskim odbrambenim zvaničnicima, raketa koju je ruski predsednik Vladimir Putin svojevremeno nazvao "nepobedivom" ne pogađa svoje ciljeve u Ukrajini.

Podseća se da se ruski predsednik Vladimir Putun svojevremeno hvalio mogućnostima balističke rakete sa vazdušnim lansiranjem "AS-24 kinžal", a koja može da ima i nuklearno opterećenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i da putuje brže od HIMARS-a koji su SAD dale Ukrajini.

Međutim, britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem izveštaju iz Ukrajine navodi da je rusko vazduhoplovstvo "veoma verovatno" ispalilo najmanje jedan "kinžal" 14. decembra na vojni aerodrom u centralnoj Ukrajini, ne navodeći dalje lokaciju.

Ovo je verovatno bio prvi put od avgusta da je Rusija ispalila rakete, koje su jedno od šest "superoružja" za koje je Putin najavio 2018. da će igrati značajnu ulogu u ruskoj vojnoj doktrini.

"Kinžal je skoro sigurno imao mešoviti borbeni debi", saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane Velike Britanije o raketi koju je Rusija rezervisala za ono što smatra visoko vrednim, dobro branjenim ciljevima.

Ali Britanci navode da je Putnovo "superoružje" omanulo.

"Mnoga od njegovih lansiranja su verovatno promašila svoje predviđene mete, dok je Ukrajina takođe uspela da presretne napade ovog navodno nepobedivog sistema", dodaje se.

Njuzvik navodi da su britanski odbrambeni zvaničnici još u maju naveli da je Ukrajina postigla prvo obaranje "kinžala" i da je Rusija, dok je pokušavala da neutrališe poboljšane ukrajinske sposobnosti protivvazdušne odbrane, "verovatno izgubila još nekoliko" raketa.

"Očigledna ranjivost kinžala je verovatno iznenađenje, ali i sramota za Rusiju", navodi se u britanskom ažuriranju podataka sa fronta urađenom na proleće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.