Putinova zver na četiri točka FOTO

Izvor: B92, 14.Sep.2023, 11:43

Putinova "zver" na četiri točka FOTO

Ruski predsednik na svim službenim putovanjima koristi “aurus senat”, koji je domaće proizvodnje, a u tom specijalnom vozilu provozao je i Kim Džong Una.

Kako navodi Raša tudej Balkan, ova "zver" pruža sve što se od jednog automobila može poželeti – bezbednost, koja je na prvom mestu, brzinu, kao i maksimalnu udobnost.

Poseta severnokorejskog lidera Kim Džong Una Rusiji ovih dana jedna je od glavnih tema u medijima, a posebnu pažnju šefa ove azijske države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privukao je i Putinov automobil, "aurus senat".

Na kosmodromu Vostočni, ruski predsednik Vladimir Putin Kimu je demonstrirao raskošan dizajn i udobnost svog luksuznog vozila, a nakon kratkog razgovora o karakteristikama ove "zveri" na četiri točka ruske proizvodnje, njih dvojica su druženje nastavili na svežem vazduhu.

"Aurus" je prvi ruski brend luksuznih automobila, a svetsku slavu stekao je nakon što je predsednik Vladimir Putin odabrao vozilo baš ovog proizvođača za sopstvene, i potrebe drugih visokopostavljenih članova svog kabineta.

Limuzinu premijum klase "aurus senat" ruski predsednik prvi put je koristio tokom svoje inauguracije 7. maja 2018. godine, kada se i zaljubio u performanse ovog četvorotočkaša. Od tada, njegov blindirani "ljubimac" putuje svuda sa njim, a Putin ga sa ponosom predstavlja kao pravo remek-delo domaće automobilske industrije. Čak i svojim imenom brend "aurus" budi asocijacije na luksuz i poreklo, budući da je ono nastalo spajanjem latinske reči aurum, koja znači zlato i naziva države Rusije.

"Aurus senat" je prava zver u svetu automobilizma: dug je neverovatnih sedam metara, težak čak šest tona i pokreće ga hibridni V12 motor od najmanje 600 (a možda čak i 800) konjskih snaga sa devetostepenim automatskim menjačem.

Od nule do "stotke" "senat" stiže za samo šest sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na oko 250 kilometara na čas. Pneumatici "aurusa" izrađeni su specijalno za predsednika Ruske Federacije, a čak i pri njihovom oštećenju ili gubitku pritiska, vozilo i dalje može nastaviti da se kreće zahvaljujući posebnim unutrašnjim potporama.

Za potrebe ruskog predsednika, "aurus senat" je opremljen po najvišim standardima zaštite, a njegova karoserija je neuništiva u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti ili pokušaja neprijateljskih napada. Automobil je blindiran sa svih strana, rezervoar je zaštićen posebnom tehnologijom kako bi se sprečilo eventualno curenje goriva, a u vozilu postoji i izlaz u slučaju opasnosti ili blokade vrata. Putnici u vozilu su zaštićeni i od trovanja opasnim gasovima zahvaljujući sistemu distribucije svežeg vazduha u enterijer, a limuzina ima i sopstveni sistem za gašenje požara.

Zanimljivo je i da je onemogućena sinhronizacija multimedijalnih uređaja "senata" sa pametnim telefonima – a sve kako bi se zaštitili podaci i sprečilo "hakovanje" sistema. Na portalu jednog auto-dilera navodi se da ukupno postoji čak 14 specijalnih bezbednosnih komponenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.