Putin želi da destabilizuje izbore

Izvor: B92, 20.Mar.2014, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin želi da destabilizuje izbore

Brisel -- Vladimir Putin želi da destabilizuje ukrajinske predsedničke izbore u maju i priprema se za moguću vojnu akciju u Istočnoj Ukrajini, izjavio Arsenij Jacenjuk.

"Imamo jasne dokaze da su ruske agencije unajmile jedan broj tzv. 'demonstranata' - praktično gangstera - sa zadatkom da pokrenu još jedan ciklus nasilja u južnoj i istočnoj Ukrajini", tvrdi ukrajinski premijer , dodajući da ti najamnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potiču iz Pridnestrovlja - proruske oblasti uz ukrajinsku granicu, koja se otcepila od Moldavije 1992.

Po Jacenjuku, Putin želi da u Ukrajini izazove provokacije, a da potom pošalje vojne snage da bi zaštitile manjinu koja govori ruski. Sam ruski predsednik, međutim, demantuje takav scenario.

U intervjuu koji je dao u avionu, na putu u Brisel, gde se održava samit EU, Jacenjuk takođe kaže da će Putin, u nameri da dodatno destabilizuje Ukrajinu, pokušati da "izazivanjem nasilnih sukoba" dovede u pitanje validnost predsedničkih izbora koji treba da budu održani 25. maja, a krajnji cilj Rusije, po njemu, jeste "da podeli Ukrajinu i eliminiše njenu nezavisnost".

Na samitu u Briselu, koji se održava danas i sutra, lideri EU će razmotriti načine da se poveća pritisak na Rusiju povodom situacije u Ukrajini i da se pomogne ukrajinskoj posrnuloj privredi.

Jacenjuk naglašava da novo ukrajinsko rukovodstvo neće tražiti članstvo u NATO i da ne veruje da bi NATO primio Ukrajinu u svoje redove ni kada bi ona to htela.

On je podsetio kako je NATO 2008. godine odbacio zahtev SAD da se Ukrajina po ubrzanom postupku uključi u NATO jer su se zapadnoevropske vlade tome usprotivile da ne bi izazvale gnev Rusije. Po Jacenjuku, delimično je i ta odluka otvorila put Rusiji da sada preuzme Krim.

Osvrnuvši se na loše stanje ukrajinske privrede, Jacenjuk je prognozirao da bi u 2014. godini ona mogla da beleži pad od tri odsto.

Jacenjuk je naglasio kako Ukrajina nema nameru da prekine snabdevanje Krima električnom energijom i vodom, ali da će zahtevati da Moskva plati za te isporuke.

Oko 90 odsto potreba Krima u struji i vodi namiruje se iz ukrajinskih izvora.

Jacenjuk naglašava i da će Ukrajina tužiti Rusiju "svakom sudu na planeti" ukoliko pokuša da nacionalizuje ili preuzme krimske kompanije.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jacenjuk: Imamo dokaze da su Rusi unajmili demonstrante-gangstere

Izvor: Blic, 20.Mar.2014

Ruski predsednik Vladimir Putin želi da destabilizuje ukrajinske predsedničke izbore u maju i priprema se za moguću vojnu akciju u Istočnoj Ukrajini, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u intervjuu za Rojters...- Imamo jasne dokaze da su ruske agencije unajmile jedan broj "demonstranata"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.