Putin zagrmeo i utišao SAD: Ja ne isporučujem svoje građane!

Izvor: BKTV News, 04.Mar.2018, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin zagrmeo i utišao SAD: Ja ne isporučujem svoje građane!

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da njegova zemlja nikada neće isporučiti nijednog od 13 Rusa koje su SAD optužile za mešanje u američke izbore.

Rusija "ne isporučuje svoje građane", istakao je Putin, misleći na odredbu ruskog ustava kojima je zabranjena ekstradicija ruskih građana drugim državama.

U izjavi za En-Bi-Si njuz (NBC News), Putin je rekao da 13 Rusa "ne predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rusku državu" ili ruske vlasti, istituči da "nema ideju" šta su oni uradili.

Putin je naveo da bi američke vlasti trebalo da pruže određene podatke i da će Moskva biti spremna da ih ispita i razgovara o njima, preneo je AP.

FOTO: Tanjug/AP/Pavel Golovkin

Ruska agencija Tas s je juče prenela pojedine delove Putinovog intervjua za NBC, navodeći da je rekao da Rusija mora najpre da izanalizira dokaze o krivici pojedinaca optuženih u SAD za mešanje u predsedničke izbore 2016 godine, a da će potom doneti nezavisnu odluku o tome da li su oni krivi ili ne.

Rusija ne može da odgovori na optužbe ako optuženi pojedinci nisu prekršili ruske zakone, istakao je Putin u intervjuu.

Erupcija ovacija u Rusiji! Veliki narodni miting u Moskvi, 130.000 ljudi, Putin zapevao! (FOTO, VIDEO)

"Uz sve dužno poštovanje lično vama (voditeljki Megin Keli) i Kongresu, morate imati ljude koji su stručni u oblasti prava, i to stoprocentno. A visokoobrazovani ljudi moraju da razumeju da mi u Rusiji ne možemo da krivično gonimo ljude ako oni nisu prekršili ruski zakon", objasnio je ruski predsednik.

Kada je voditeljka rekla da i ona ima diplomu iz oblasti prava, Putin je ukazao da onda ona mora da shvati da je potrebno uputiti zvaničan upit javnom tužiocu Ruske Federacije.

FOTO: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

"Dajte nam dokument, uputite nam zvaničan zahtev. To mora da prođe kroz zvanične kanale, a ne kroz medije ili viku u američkom Kongresu", naglasio je Putin.

Vašington optužuje Moskvu za mešanje u predsedničke izbore u SAD 2016, a istrage o navodnom mešanju trenutno su u toku pod pokroviteljstvom FBI, specijalizovanih komiteta za obaveštavanje u američkom Senatu i Predstavničkom domu, kao i osoblja specijalnog tužioca Roberta Malera.

Američki predsednik Donald Tramp i ključni zvaničnici njegove administracije više puta su odbacili navode o dosluhu s ruskim izaslanicima tokom burne izbore trke, a i Moskva je u više navrata odbacila optužbe da je težila da utiče na tok izbora u SAD.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.