Putin zabranio; a onda i naredio: Za početak utvrditi - koje zemlje su neprijateljske?

Izvor: B92, 25.Apr.2021, 12:24

Putin zabranio; a onda i naredio: Za početak utvrditi - koje zemlje su neprijateljske?

Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ograničava broj zaposlenih Rusa ili potpuno zabranjuje zapošljavanje u ambasadama "neprijateljskih" zemalja.

Putinova odluka stiže u trenutku povišenih tenzija između Moskve i Zapada, kao i proterivanja ruskih diplomata iz SAD i zemalja EU.

Vladi se dekretom nalaže da napravi spisak zemalja koje se smatraju neprijateljskim. Zabrana zapošljavanja pogodiće ne samo ambasde tih zemalja, već i konzularna odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i druge institucije.

SAD ru prošle nedelje proterale 10 ruskih diplomata zbog navodnog mešanja Moskve u izbore 2020.i sajber napada na softver federalnih agencija.

Češka je takođe proterala 18 ruskih diplomata koje je nazvala špijunima, dok je Moskva kući poslala 20 Čeha. To je praktično onemogućilo češkoj ambasadi u Rusiji da radi, pa su Česi proterali još 63 Rusa - tako da sada obe zemlje imaju jednak broj zaposlenih u ambasadama

Poljska je proterala troje Rusa, Moskva pet Poljaka zauzvrat. Litvanija, Letonija i Estonija naredile su četvorci ruskih diplomata da odu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.