Putin vs. Bajden

Izvor: B92, 07.Dec.2021, 08:16

Putin vs. Bajden

Predsednici SAD i Rusije Džo Bajden i Vladimir Putin održaće danas virtuelni samit.

Oni će putem video linka razgovarati o vojnim tenzijama i drugim pitanjima u Ukrajini.

Američki predsednik sa Putinom želi da razgovara o raspoređivanju ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, prenela je agencija Rojters reči neimenovanog izvora iz američke administracije, ali i o strateškoj stabilnosti, sajber bezbednosti i regionalnim pitanjima.

Bajden će još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednom potvrditi podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, rekao je Rojtersu neimenovani izvor.

Kako je preneo Glas Amerike, administracija američkog predsednika razmatrala je sa evropskim partnerima partnerstvo kako bi se uvele dodatne sankcije Rusiji.

Istovremeno, zvanični Kremlj je saopštio da će dvojica državnika razgovarati i o primeni sporazuma postignutih na junskom samitu u Ženevi.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da će "predsednici sami odlučiti" koliko će trajati razgovor.

Prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, više od 94.000 ruskih vojnika raspoređeno je u blizini granica Ukrajine i Rusije.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je tokom parlamentarne rasprave u petak da ima indicija da Rusija planira vojnu ofanzivu velikih razmera za kraj januara - pozivajući se na obaveštajne izveštaje.

Sa druge strane, zvanična Moskva obacuje navode da priprema napad na Ukrajinu i brani svoje pravo da rasporedi trupe na sopstvenoj teritoriji, na način koji smatra prikladnim.

Američki obaveštajni zvaničnici tvrde da je Rusija stacionirala oko 70.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom. Oni navode daruski predsednik jasno postavlja temelje za mogući napad, ali i da je ukrajinska vojska je danas bolje naoružana i pripremljena nego ikad ranije i da bi sankcije kojima Zapad preti nanele ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden razgovarao sa evropskim liderima o ruskim snagama na granici s Ukrajinom

Izvor: N1 televizija, 07.Dec.2021

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u ponedeljak telefonom sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije o zabrinutosti koju svi dele zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom, objavila je Bela kuća.

Nastavak na N1 televizija...

PUTIN VS. BAJDEN: Dvojica lidera danas razgovaraju o vojnim tenzijama i drugim problemima

Izvor: Kurir, 07.Dec.2021

Predsednici SAD i Rusije Džo Bajden i Vladimir Putin održaće danas virtuelni samit.

Nastavak na Kurir...

Šta će Putin da ponudi Bajdenu?

Izvor: B92, 07.Dec.2021

Ruski i američki predsednici, Vladimir Putin i Džo Bajden, imaće danas virtuelni samit gde će govoriti o brojnim aktuelnim pitanjima...Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Putin planira da na sastanku predloži uzajamne bezbednosne garancije. Peskov je takođe dodao da će glavna tema...

Nastavak na B92...

Uoči sastanka Bajdena i Putina Ukrajina optužuje Rusiju za snajpere i tenkove na granici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2021

Ukrajina je optužila Rusiju da je rasporedila tenkove i dodatne snajperske timove duž linije fronta u istočnoj Ukrajini, kako bi "isprovocirala vatru". Optužba Ukrajine dolazi u momentu kada ta država i njene NATO saveznice ukazuju da bi gomilanje ruskih trupa u blizini ukrajinske granice moglo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Lukašenko: Sa Putinom često razgovaram o Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2021

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da na skoro svakom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovara o Balkanu, a time i o Srbiji..."Moram vam reći da razgovaram o Balkanu na skoro svakom sastanku sa predsednikom Putinom. A koga imamo na Balkanu? Tačno, imamo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.