Putin već neko vreme ima Trampov broj...

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 10:41

"Putin već neko vreme ima Trampov broj..."

Vladimir Putin već neko vreme ima "broj Donalda Trampa... i zna kako da njime manipuliše" i još uvek ga vidi "kao prednost"...

To je izjavila bivša ekspertkinja Bele kuće za Rusiju Fiona Hil, govoreći o ruskom lideru i republikanskom predsedničkom kandidatu.

"To je bukvalno [Putinov] adut", rekla je Hil za podkast "One Decision", čiji su domaćini reporterka Džejn Ferguson i ser Ričard >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dirlav, bivši šef MI6.

Na pitanje da li misli da je ruski predsednik zaglavio u ratu u Ukrajini, kao i da se kladio na to da će Tramp sledeće godine pobediti Džoa Bajdena i vratiti se na vlast, Hil odgovara:

"Očekivanje da će se Tramp vratiti je za Putina blagodat... on može da se igra sa tim. Može to da iskoristi kao upozorenje... da uplaši Ukrajince, Evropljane, ostatak sveta. Putin je prilično uveren, s obzirom na njegova iskustva sa Trampom u prošlosti, da će Tramp brzo pokušati da reši … rat u Ukrajini u svoju korist. I, znate, očigledno, Putin već neko vreme ima Trampov broj, zna kako da njime manipuliše… On je bio veoma dobar u umetnosti laskanja Trampu. On vidi Trampa kao prednost u mnogim aspektima."

Od 2017. do 2019. Hil je bila viši pomoćnik za nacionalnu bezbednost u Trampovoj Beloj kući, da bi na kraju došla u centar pažnje kao svedok u Trampovom prvom opozivu, jer je pokušao da uceni Ukrajinu za prljavštinu političkih rivala.

Iako je Hil stekla ime u spoljnopolitičkim krugovima Vašingtona, ona je rođena i odrasla na severoistoku Engleske, pohađajući Univerzitet Sent Endruz u Škotskoj pre nego što je studirala na Harvardu.

Džo Bajden je predvodio globalnu koaliciju za podršku Ukrajini, ali američko finansiranje Kijeva trenutno je zadržano u Kongresu, a republikanci lojalni Trampu zahtevaju stroge mere za imigraciju u zamenu za dodatnu pomoć. U sredu Punchbovl Nevs, koji izveštava o Kapitol Hilu, primetio je "rastuće izolacionističko krilo" republikanske stranke, posebno uključujući postavljanje Trampovog saveznika, Majka Džonsona, za predsednika Predstavničkog doma.

"Vašington se ohladio prema Ukrajini", navodi se.

Hil je rekla da Putin sve više oseća šansu da okonča rat u svoju korist.

"Ja i mnoge druge kolege već dobijamo mali osećaj da vidimo da li su Sjedinjene Države i zapad spremni da pregovaraju", rekla je Hil, dodajući da to "sugeriše da bi Rusija volela da se ovo završi", ali… Putinovi uslovi: bez povratka teritorije, mogućnost da se izvrši pritisak na Ukrajinu na duži rok i svakako bez reparacija.

Sada je kancelar Univerziteta Duram, Hil je takođe član nadzornog odbora na Harvardu i viši saradnik na Institutu Brukings u Vašingtonu. Tramp i Putin su zapetljani na svetskoj sceni otkako je Tramp ušao u američku politiku 2015. godine, usred upozorenja o ruskom mešanju u američke izbore.

Tramp je 2018. bio široko kritikovan zbog podaničkog prikaza na samitu sa Putinom u Helsinkiju. Istraga specijalnog tužioca o mešanju u izbore i veza između Trampa i Moskve završena je 2019. godine sa višestrukim optužnicama i obimnim dokazima o pokušaju opstrukcije od strane Trampa, ali bez dokaza o dosluhu.

Nadaleko viđen kao ambiciozni autokrata, Tramp redovno hvali Putina i druge autoritarne lidere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

„Ima njegov broj, on je bukvalno Putinov adut“: Zašto Kremlj priželjkuje povratak Donalda Trampa u Belu kuću?

Izvor: Danas, 21.Dec.2023

Vladimir Putin ima broj Donalda Trampa već neko vreme… "zna kako da njime manipuliše“ i još uvek ga vidi "kao prednost", rekla je bivša ekspertkinja za Rusiju Bele kuće Fiona Hil, govoreći o ruskom lideru i republikanskom predsedničkom kandidatu, prenosi Gardijan.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.