Putin: ukidanje gasa istoku Ukrajine miriše na genocid

Izvor: Press, 25.Feb.2015, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: ukidanje gasa istoku Ukrajine "miriše na genocid"

Gasprom nije prekršio uslove ugovora isporukom gasa preko kontrolnih punktova na istoku Ukrajine, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.
Putin je rekao da je od unapred plaćenog gasa Ukrajini ostalo za tri-četiri dana, ako uplata ne stigne, isporuke će biti prekinute. Prema njegovim rečima, Rusija se nada da do krajnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << mera u tranzitu gasa u Evropu neće doći i da to zavisi od finansijske discipline Kijeva. 

"Jasno nam je da je, pozivajući se na navodno oštećenje gasovoda, Kijev prekinuo snabdevanje gasom Luganske i Donecke oblasti, ukazao je on. U isto vreme, Gasprom poštuje ugovor potpisan još 2009. godine i dopunu iz oktobra prošle godine, kazao je ruski lider, a prenosi Tas. U skladu sa tim ugovorom, u okviru avansno plaćenog gasa, isporučuje gas u Ukrajinu u količini koje su joj potrebne, objasnio je predsednik.

Prema njegovim rečima, u tim ugovorima pomenuti su i kontrolni punktovi. Gasprom ništa ne krši, uveren je Putin. 

"Što se tiče oštećenja gasovoda, nije mi poznato, ali znam da u tim regionima živi oko 4,5 miliona ljudi. Zamislite da ti ljudi ostanu bez snabdevanja gasom u zimskom periodu. I ne samo to, nego i glad i OEBS konstatuje je tamo humanitarna katastrofa i još im isključiti i gas. Isključenje istoku Ukrajine snabdevanje gasom miriše na genocid", rekao je Putin.

Prošle sedmice predstavnici Donjecke i Luganske proglašene republike saopštili su o prekidu isporuka gasa na svoje teritorije. 
U Naftogasu Ukrajine su to objasnili oštećenjem gasovoda zbog ratnih dejstava. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je 19. februara doneo odluku o isporuci gasa u istočne regione Ukrajine preko gasne merne stanice. Dan kasnije je predstavnik Donjecke oblasti rekao da je ona prestala da plaća gas Ukrajini, a da će razmotriti da li će plaćati Ukrajini ili Rusiji, podsetio je Tas.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.