Putin šefu Sberbanke: Škrtice, reši problem Agrokora

Izvor: RTS, 20.Okt.2017, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin šefu Sberbanke: Škrtice, reši problem "Agrokora"

Ruski predsednik Vladimir Putin na ručku s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, na kom je bio i glavni direktor Sberbanke Herman Gref, interesovao za dug "Agrokora" ruskim bankama i da je poručio Grefu da ne škrtari i da reši taj problem, piše zagrebački "Jutarnji list".
Listu je, kako se navodi u tekstu, potvrđeno da je Putin u jednom trenutku, tokom radnog ručka, upitao Grefa koliko iznosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dug" Agrokora" prema ruskim bankama i dobio odgovor da je reč o 1,1 milijardi evra.

"A koliko godišnje zaraduje Sberbanka?", interesovao se Putin, na šta mu je Gref odgovorio: "12 do 13 milijardi evra". Putin se na to nasmejao i rekao: "Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda". Nakon toga se obratio hrvatskom i ruskom ambasadoru rečima: "Pa u čemu je problem, rešite to odmah", prenosi Jutarnji.
Da se u Sočiju i Moskvi razgovaralo o Agrokoru, potvrdila je i Kolinda Grabar-Kitarović, rekavši da je pojasnila stavove hrvatske vlade.
"Naravno, lično ne učestvujem u rešavanju tog pitanja i ne mogu da pregovaram u procesima kako će se to rešiti, ali spremna sam da posredujem kako god mogu u razgovorima između Sberbanke i ovlašćenih institucija koje to rešavaju", navela je hrvatska predsednica.
Grabar Kitarovićeva je, kako dodaje list, ruskim domaćinima jasno rekla da država nije nacionalizovala "Agrokor" i da država ne može preuzeti na sebe dugove.
"Treba, međutim, omogućiti svima, pa i Sberbanci, da učestvuje u procesu koji je pred nama. Volela bih da to pitanje ne opterećuje međudržavne odnose izmedu Rusije i Hrvatske, jer to nije međudržavno nego korporativno pitanje. Reč je o funkcionisanju tržišne privrede, ali okolnosti su takve da je glavni cilj samog ''leks Agrokora'' bio da se osigura stabilnost ekonomije", dodala je Kolinda Grabar-Kitarović.
Međutim, hrvatska predsednica smatra da u procesu postoje još određene nedoumice koje treba raščistiti i izrazila je želju da se i Sberbanka u to uključi.
Kada su je novinari u Moskvi pitali šta će biti ako se dokaže da je Sberbanka putem "Agrokora" učestvovala u pranju novca, odgovorila je da onda institucije treba da preuzmu inicijativu. "U to politika ne sme da se meša, i o tome neću da spekulišem", rekla je Grabar-Kitarovićeva, navodi Jutarnji list.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

HLADAN TUŠ ZA KOLINDU: Putin poručio da ako neko napadne Srbiju, moraće da ratuje sa Rusijom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2017

Kolinda Grabar Kitarović je ove Putinove reči prenela šefovima u NATO..Svako ko planira da napadne Srbiju i Republiku Srpsku mora da zna da bi tako napao i Rusiju i ušao u rat sa njom! Moskva neće dozvoliti novu agresiju na Srbe i svi bi trebalo da znaju da Beograd i Banjaluka mogu da računaju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.