Putin se plaši?

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 13:22

Putin se plaši?

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da ne ide u Tursku na ceremoniju utovara nuklearnog goriva u nuklearnu elektranu Akuju, prenosi Themoscowtimes.com.

Taj list je objavio da se ruski predsednik navodno plaši da bi mogao biti uhapšen na osnovu naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu na osnovu sumnje za ratne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločine u Ukrajini.

Po nalogu MKS- a, podsetimo, Putin može biti uhapšen u jednoj od 123 zemlje koje su ratifikovale Rimski statut, na osnovu kojeg sud funkcioniše. Turska, međutim nije ratifikovala ovaj dokument i ne priznaje nadležnost suda u Hagu.

Sredinom marta Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je nalog za hapšenje Putina na osnovu sumnje za ratne zločine u Ukrajini. On i dečja ombudsmanka Marija Lvova-Belova posebno su osumnjičeni za ilegalnu deportaciju dece sa okupiranih teritorija Ukrajine u Rusiju, preneo je list Danas.

Krajem marta turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pozvao Putina da lično poseti Tursku.

“Možda će 27. aprila doći i gospodin Putin ili ćemo se povezati zajedno preko onlajn sistema i, nadam se, preduzeti prvi korak“, rekao je on povodom pokretanja nuklearne elektrane na TV kanal A Haber.

Pripremu Putinove posete prenelo je i tursko izdanje Dik gazete. Bilo je planirano da Putin, zajedno sa Erdoganom, poseti provincije pogođene zemljotresom i razgovara o rusko-turskom partnerstvu na raznim poljima.

Kremlj je nazvao nuklearnu elektranu Akuju u Turskoj važnim projektom za bilateralne odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.