Putin sa Merkel i Makronom o Ukrajini, Siriji i Iranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin sa Merkel i Makronom o Ukrajini, Siriji i Iranu

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je večeras sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o krizi u Ukrajini, Iranu, Siriji, parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (Pace), SB UN.

Putin je u telefonskom razgovoru sa Merkel i Makronom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao da je bio zbunjen odbijanjem određenih zemalja da na sednici Saveta bezbednosti UN diskutuju o ukrajinskom zakonu o jeziku koji krši ukrajinski jezik, sporazum iz Minska i međunarodnu obavezu Kijeva da štiti jezike nacionalnih manjina, prenosi Tas s.

On im je skrenuo pažnju da je zakon koji je nedavno usvojila ukrajinska vlada diskriminatorski.

Putin, Merkel i Makron razgovarali su i rešavanju situacije sa ruskom delegacijom koja nema pravo glasa u Parlamentarnoj skupštini saveta Evrope (PACE), i tom prilikom Putin je izrazio nadu da će, budući da je Francuska preuzela predsedavanje tom organizacijom, prava ruske delegacije biti obnovljena.

Troje državnika je razgovaralo i o situaciji u Siriji, pre svega o kršenju primirja u Idlibu, a Putin ih je informisao o zajedničkim naporima Rusije i Turske da stabilizuju situaciju na severozapadu te zemlje, zaštite civile i neutralizuju pretnje terorista.

Jedna od tema razgovora bila je i situacija u Ukrajini nakon izbora Zelenskog za predsednika.

"Razgovarali su o situaciji u Ukrajini, obzirom na propalu politiku

administracije Petra Porošenka i promenu državnog rukovodstva u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Putin je tokom razgovora još jednom ponovio da je prioritet sprovođenje zakona o posebnom statusu za određena područja regiona Donjeck i Lugansk.

Putin, Merkel i Makron razgovarali su i o Iranu i složili se da treba da ostanu posvećeni trgovinsko-ekonomskoj saradnji sa tom zemljom.

Oni su se složili i da treba očuvati nuklearni sporazum, ocenivši da je on ključni faktor za očuvanje međunarodne stabilnosti i bezbednosti.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šta je Putin rekao Angeli i Makronu?

Izvor: B92, 22.Maj.2019, 07:35

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sinoć a nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom...Teme razgovora svetskih zvaničnika bile su: Ukrajina, Iran, Sirija, parlamentarna skupština Saveta Evrope, SB UN, a Putin, Merkelova i makron razgovarali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.